Nog maar 35% procent van de Britten steunt de Brexit, terwijl bijna 60% wil dat het VK weer lid wordt van de Europese Unie.

Sinds het Brexit-referendum van 2016 is de steun voor de Europese Unie gestaag toegenomen in het VK.

Intussen verlopen de onderhandelingen over de finale scheiding moeizaam, waarbij een no deal-Brexit nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

De steun voor de Europese Unie is fors gestegen in het Verenigd Koninkrijk, zo blijkt uit een nieuwe grootschalige peiling.

Volgens het European Social Survey is de steun voor de EU in veel Europese landen gegroeid in de afgelopen twee jaar en dat geldt ook voor het VK.

Het onderzoek, dat onder meer wordt aangehaald door CNN, laat zien dat momenteel 57 procent van de Britten vóór het lidmaatschap van de Europese Unie zou stemmen, tegen 50 procent in 2018.

Een minderheid van 35 procent van de Britten steunt de Brexit, tegen 44 procent in 2017 en een krappe meerderheid van 52 procent bij het referendum van 2016.

Het VK heeft op 31 januari officieel de Europese Unie verlaten en bevindt zich momenteel in een transitiefase, waarbij het land officieel tot eind dit jaar gebonden is aan de handelsregels van de Europese Unie.

Intussen heeft de coronacrisis hard toegeslagen en kampt de Britse economie, net als andere Europese landen, met een stevige recessie.

ess

Foto: European Social Survey

De onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie tussen de Europese Unie en het VK verlopen uiterst moeizaam.

De regering van premier Boris Johnson heeft bezworen dat het VK eind dit jaar de huidige banden met de EU verbreekt, ook als er geen handelsakkoord is. In dat geval zou sprake zijn van een no deal-Brexit, waarbij er wederzijds importheffingen komen.

Steun voor de EU neemt toe in Europa

Boris Johnson Brexit European Union

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Uit het onderzoek naar de steun voor de Europese Unie blijkt over het geheel genomen sprake is van positievere houding tegenover de EU in de lidstaten.

In Nederdand wil momenteel iets meer dan 4 op de 5 ondervraagden in de EU blijven, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is vergelijkbaar met landen als Duitsland, Spanje, Portugal en België.

LEES OOK: De nachtmerrie van een no deal-Brexit komt nog even terug