Britse en Europese onderhandelaars in Brussel hebben geen “beslissende vooruitgang”  geboekt over de belangrijkste punten die worden besproken bij de Brexit-onderhandelingen.  Die conclusie trok EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier donderdag.

“We zijn ver verwijderd van het punt waarop er voldoende vooruitgang is geboekt”, zei Barnier donderdag tijdens een persconferentie waarbij ook Brexit-minister David Davis aanwezig was.

De Brexit-onderhandelingen zijn afgelopen maandag opnieuw van start gegaan, na een zomerpauze. Maar over zaken als de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit, de grens met Noord-Ierland en de Britse financiële verplichtingen bij de boedelscheiding is nog lang geen akkoord in zicht.

Brexit-rekening

Vooral dat laatste punt, ook wel de Brexit Bill genoemd, zorgt voor grote problemen. Eigenlijk zouden de onderhandelaars in september praten over de toekomstige relatie, maar dat lijkt vooralsnog een onhaalbare zaak.

Het Britse onderhandelingsteam zou het EU-team versteld hebben doen staan, door de wettelijke basis van de bedragen die de EU heeft berekend ter discussie te stellen”, volgens uitgelekte verslagen.

Ten aanzien van de boedelscheiding gaf Barnier donderdag aan: "Het is duidelijk dat het VK zich niet wettelijk gebonden voelt om aan deze verplichtingen te voldoen na het vertrek [uit de EU, red]. Als de onzekerheid zo groot is, hoe kunnen we werken aan vertrouwen en praten over een toekomstige relatie?"

Ter indicatie: van EU-zijde zou een bedrag van 60 tot 100 miljard euro worden verwacht van de Britten bij de boedelscheiding.

Barnier legde donderdag uit dat het onder meer gaat over de vraag of de Britten zich nog gebonden achten aan eerder gemaakte Europese begrotingsafspraken na de vertrekdatum van maart 2019. Volgens het lopende Europese meerjarenplan hebben de Britten nog verplichtingen die lopen tot en met 2020. Maar de Britse regering lijkt dat anders te zien.

Als voorbeelden van verplichtingen noemde Barnier de bijdrage aan uitgaven voor innovatie- en onderwijsprogramma's in Europa, alsook hulpgelden voor Oekraïne en ontwikkelingslanden.

Flexibiliteit en verbeeldingskracht

De Europese Unie wil graag een duidelijke bevestiging hebben over het bedrag dat het Verenigd Koninkrijk betaalt bij de boedelscheiding. Maar van Britse zijde wil men zich niet vastleggen op een specifiek getal.

Barnier benadrukte donderdag dat hij steeds heeft gezegd dat de onderhandelingen niet makkelijk zouden worden. "De tijd vliegt. Als het nodig is, zijn we van onze kant bereid namens de instellingen van de EU het tempo van de onderhandelingen op te voeren."

Volgens Brexit-minister Davis vinden de onderhandelingen plaats onder grote druk. Hij benadrukte dat het VK "duidelijk heeft gemaakt" wat men wil bereiken met de onderhandelingen. Hij spoorde de EU aan om "flexibiliteit en verbeeldingskracht" te tonen.

LEES OOK: Deze Britse (51) rouwt om de Brexit en bezoekt álle EU-hoofdsteden in 40 dagen

Peglexit-tour