ANALYSE – Op de speciale EU-top zetten regeringsleiders dit weekend naar verwachting hun handtekening onder de Brexit-deal. De echte strijd moet dan nog losbarsten.

Komende zondag komen de 28 EU-leiders in Brussel bij elkaar voor een speciale top over de Brexit. De kans is groot dat de regeringsleiders dan akkoord gaan met de voorlopige scheidingsplannen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de Britse premier Theresa May hebben de afgelopen dagen de laatste details uitonderhandeld.

Zelfs als beide kampen hun handtekening hebben gezet onder het akkoord, is er geen garantie dat we rustig kunnen toeleven naar Brexit-dag op 29 maart 2019. May moet de voorwaarden van het akkoord ook nog door het Lagerhuis loodsen. Daar wacht haar begin december een heel zware strijd… met mogelijk een interessant instapmoment voor het Britse pond.

Een week geleden veerde de Britse munt op toen May trots meldde dat er een conceptakkoord lag voor de Brexit. Die winst is daarna razendsnel verdampt toen de voorwaarden van de afspraken bekend werden.

Donderdag was er weer een kleine opleving van de Britse munt, toen bekend werd dat er een schets is gemaakt voor de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en de Britten.

(klik voor uitvergroting; volg de koers van Britse pond op finanzen.nl)

Hoewel de Britse regering schoorvoetend akkoord ging met de afspraken die May heeft gemaakt, stapten verschillende ministers uit protest op. Partijgenoten proberen zelfs een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen. Het lukt vooralsnog niet om de benodigde handtekeningen daarvoor bij elkaar te krijgen. Binnen de coalitiepartijen is echter enorm veel weerstand tegen de Brexit-plannen.

Brexit-akkoord: May heeft onvoldoende steun

De Noord-Ierse DUP-partij is het er niet mee eens dat er geen harde grens komt met Ierland, maar wel een soort achtervangnet met het Britse vasteland. Partijleider Nigel Dodd laat geen kans onbenut om zich te verzetten tegen het akkoord en om May eraan te herinneren dat ze de 10 Lagerhuisleden van de partij nodig heeft voor een stemming.

Aan de andere kant zijn de Schotse parlementariërs het niet eens met de handelsvoordelen die Noord-Ierland zou krijgen.

Ondertussen verzetten de echte Brexiteers zich fel tegen een langdurige overgangsperiode die verhindert dat de Britten zelf handelsafspraken kunnen maken met landen buiten de EU. Bovendien moet het VK in die periode geld afdragen aan de EU en nieuwe wetgeving overnemen, maar heeft daarbij geen inspraak.

Afwijzing akkoord door Lagerhuis: forse klap voor het pond

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een explosieve stemronde in het Lagerhuis begin december. Als het akkoord wordt afgewezen, dreigen we alsnog op een harde Brexit af te stevenen. In dat scenario krijgt het pond ongetwijfeld rake klappen op valutamarkten.

Handelaren houden er al rekening mee dat de munt dan kan dalen van het huidige niveau van 1,28 dollar per pond richting een wisselkoers van 1,20 dollar per pond. Het pond is ruim dertig jaar niet onder dit niveau terecht gekomen.

Op zo’n moment is het zaak om het hoofd koel te houden en te letten op het onderliggende potentieel van de Britse economie en de wijze waarop in Europa verschillende (politieke) crises zijn bezworen in het afgelopen decennium.

Als de Brexit-paniek compleet is, is het waarschijnlijk aantrekkelijker om positie te kiezen van een herstel van het pond dan om in blinde paniek de munt te verkopen.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij  (NBWM). Hij geeft commentaar op de actuele valutaontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.