ANALYSE – De Britse premier Boris Johnson ligt van alle kanten onder vuur, nu het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat zijn schorsing van het parlement onwettig was. Oppositieleider Jeremy Corbyn zei dat het tijd is dat Johnson opstapt, maar Corbyn is nog niet bereid een motie van wantrouwen tegen de regering van Johnson in te dienen. Volgens Corbyn moet Johnson eerst uitstel van de Brexit bewerkstelligen.

Johnson provoceert op zijn beurt zijn tegenstanders door het parlement “verlamd” te noemen en te vragen een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen. Hij ziet verkiezingen wel zitten gezien de peilingen. Nu de oppositie geen motie van wantrouwen indient, zou die zich wat Johnson betreft ook niet meer met het Brexit-proces mogen bemoeien.

Ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof, alle absurde wendingen en de enorme kritiek die Johnson krijgt, heeft hij nog steeds een strategie die kan werken.

Het feit dat ‘elitaire’ rechters hem terugfluiten, kan hem bij de bevolking juist populair maken in aanloop naar verkiezingen, schrijft columnist Martin Kettle van The Guardian. Johnson probeert immers gehoor te geven aan de in het referendum van 2016 uitgesproken wens om Groot-Brittannië uit de EU te halen. Hij zal erop hameren dat het pro-Europese establishment hem tegen blijft werken.

Vaagheid bij Labour: Corbyn ongekend impopulair

Johnson zal bewust inspelen op verdere polarisatie en stelt zich op als de man die Brexit kan leveren, nadat zijn voorganger Theresa May dat jarenlang tevergeefs geprobeerd heeft en Labour maar niet duidelijk maakt wat het echt wil.

Of hij echt gaat slagen hangt af van de de vraag of de verdeelde oppositie een overtuigend alternatief kan bieden. Oppositieleider Jeremy Corbyn belooft in juni 2020 een nieuw Brexit-referendum te houden als zijn partij Labour de meerderheid haalt bij landelijke verkiezingen. Maar Corbyn weigert aan te geven of Labour in de EU wil blijven of wil vertrekken.

Een duidelijk alternatief voor de Brexit die Johnson voor ogen heeft, is er op dit moment dus nog altijd niet.

Met die vaagheid maakt Corbyn zich niet erg populair: nog nooit was de leider van de belangrijkste oppositiepartij zo impopulair. Uit onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, blijkt dat Johnson met veel vertrouwen verkiezingen tegemoet kan zien, gelet op alle onvrede die heerst over Labour-leider Jeremy Corbyn:

LEES OOK: Boris Johnson staat binnenkort voor 2 pijnlijke keuzes en in beide gevallen profiteert het Britse pond