De plannen van de Britse miljardair Richard Branson om commerciële ruimtevluchten aan te bieden hebben vrijdag een forse tegenslag opgelopen.

Het ruimtevliegtuig SpaceShipTwo van de ruimtevaarttak van Bransons Virgin Group stortte neer tijdens een testvlucht boven de Mojavewoestijn in Californië, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Los Angeles.

Het experimentele toestel had twee piloten aan boord. De copiloot kwam om het leven. De piloot werd uit het vliegtuig geslingerd en is ernstig gewond in een ziekenhuis opgenomen.

Branson spoedde zich naar Mojave om het team achter SpaceShipTwo bij te staan. Het was de eerste aangedreven testvlucht voor het toestel sinds januari. In mei maakten de ontwikkelaars bekend dat een ander type brandstof voor de motoren zou worden gebruikt.

Ruimtereis kost 200.000 dollar

Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA raakten de verkeersleiders van Mojave Spaceport in Californië even na 10 uur in de ochtend het contact met het toestel kwijt. Dat gebeurde nadat het vliegtuig zich had losgemaakt van het draagvliegtuig. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak daarvan was.

Het 18 meter lange SpaceShipTwo was bedoeld voor ruimtetoeristen. Het bood ruimte aan twee bemanningsleden en zes passagiers.

ANP-29822851

Voor Bransons plannen is veel interesse. Ongeveer 700 tot 800 mensen zouden al een ticket voor een reis hebben geboekt. Zij zullen niet onbemiddeld zijn. Een reis kost ongeveer 200.000 dollar (160.000 euro).

Project gaat door

Branson blijft bij zijn plan om commerciële ruimtevluchten aan te bieden, ondanks de dodelijke crash van een van de ruimtevliegtuigen van zijn bedrijf in de Verenigde Staten, meldde de BBC zaterdag.

Branson liet weten "geschokt en bedroefd" te zijn door de crash van vrijdag. Hij betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.

George Whitesides, directeur van Virgin Galactic, noemde vrijdag een "zware dag". "De toekomst wordt op veel manieren getekend door zware dagen zoals deze, maar wij geloven dat we het team verschuldigd zijn dat te begrijpen en verder te gaan. Dat is wat we zullen doen."

NASA: iedere ruimtevaarder voelt de pijn

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag steun betuigd aan de nabestaanden van de copiloot die is omgekomen in de crash met de SpaceShipTwo.

"Namens de hele NASA-familie, mijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden van de piloot. Ook bidden we voor een spoedig herstel van de andere piloot", schrijft een woordvoerder van NASA in een verklaring. "Hoewel het geen NASA-missie was, voelt iedereen die zijn leven heeft gewijd aan ruimtevaartonderzoek de pijn."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl