De Nederlander Bram Schot is per 1 januari 2019 benoemd tot topman van het Duitse automerk Audi. Hij gaf eerder al op tijdelijke basis leiding aan het bedrijf uit Ingolstadt, na de arrestatie van voormalig topman Rupert Stadler in juni.

Stadler werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dieselfraude. In oktober werd hij ontslagen door Audi. Inmiddels is Stadler op vrije voeten gesteld.

Volgens persbureau Reuters zou BMW-bestuurder Markus Düsmann de voornaamste kandidaat zijn geweest om Stadler op te volgen. Düsmann is echter nog tot september 2019 aan BMW verbonden en de autofabrikant uit München wilde hem niet eerder laten gaan. Daarom is de keuze op Schot gevallen.

“Schot heeft in de afgelopen maanden al overtuigend werk afgeleverd. Hij zet vaart achter de veranderingen in cultuur van zijn team en gaat huidige uitdagingen effectief te lijf”, aldus Herbert Diess, voorzitter van de Raad van Toezicht van Audi en CEO van de Volkswagen Groep. “Met een sterk mandaat is hij in staat om de verandering van Audi verder te versnellen en het merk naar nieuwe successen te leiden.”

Volgens Peter Mosch, voorzitter van Audi’s ondernemingsraad, heeft Schot gedurende zijn interim-periode al laten zien dat hij nieuwe impulsen kan geven aan de Duitse fabrikant, die een tik kreeg door het sjoemelschandaal. “Schot dient deze weg te vervolgen en Audi terug naar de top te leiden. Dat is wat het personeel verwacht”, aldus Mosch.

Bram Schot is een ‘sociaal begaafde kosmopoliet’

De nu 57-jarige Schot behaalde een Master Business Administration aan The University of Bradford en begon zijn professionele loopbaan in 1986 bij ABN Amro. In 1987 stapte hij over naar Daimler waar hij diverse functies bij onder meer Mercedes-Benz bekleedde. Zo was hij van 2006 tot 2011 de CEO van DaimlerChrysler/Mercedes-Benz in Italië.

Hij volgde na te zijn begonnen met werken ook nog aanvullende academische opleidingen aan Harvard Business School en Insead Fontainebleau Business School.

Lees ook op Business Insider

In 2011 verhuisde Schot naar Volkswagen, het moederbedrijf van Audi. In september 2017 trad hij toe tot het bestuur van Audi als directeur marketing en verkoop. Nadat hij in juni 2018 het stokje overnam van Stadler mag hij nu dus definitief het Duitse concern leiden.

Bram Schot treedt zelden op in de media en volgens het FD heeft zijn LinkedIn-pagina nul connecties, dus daar valt ook niet veel uit op te maken.

Wel wordt hij in artikel van NRC uit 2003 door een consultant geroemd voor zijn “geweldig gevoel voor detail, strategisch vermogen en zijn commerciële instelling.” Hij wordt in dat stuk ook een “sociaal begaafde kosmopoliet” genoemd.