Toen een kennis vertelde over hoe ze van Kaapstad naar Amsterdam vloog (12 uur vliegen) – zonder man, familie of vrienden, in haar eentje, in economy, met drie stuiterende zoontjes, allemaal onder de vijf jaar oud – kon ik alleen maar denken: hoe doe je dat?

Met gepaste trots moest ze toegeven dat het zwaar was, maar dat er geen Home Alone-achtige taferelen hadden plaatsgevonden. Met de nodige tactieken – iPad, filmpjes, spelletjes – had iedereen de hoofdstad bereikt.

Tijdens het vliegen kun je als ouder altijd wel een extra hand gebruiken: of je nu één of drie kinderen hebt. Want wat doe je als je als alleenreizende ouder naar het toilet moet? Zelf even wil eten? Of gewoon héél even je ogen dicht wil doen, al is het er maar één?

Etihad biedt als enige maatschappij ter wereld op lange vluchten een inflight nanny aan. De 26-jarige Eileen Louwerse uit het Brabantse Fijnaart, inmiddels woonachtig in Abu Dhabi, is zo’n flying nanny.

In de eerste plaats is ze stewardess, maar daarnaast is ze opgeleid aan het Norman College in het Verenigd Koninkrijk (daar waar de nanny’s van de Britse royals vandaan komen) om ouders te ondersteunen. Eileen: “Ik ben eigenlijk een soort vliegende Mary Poppins, alleen ben ik iets minder van zo veel suiker.”

Vliegen met kinderen

Als de cadeautjes, iPad en snoepjes niet meer helpen, heeft de Eileen nog wel een paar tips. Ze heeft continu te maken met kinderen aan boord van het vliegtuig. Kinderen die het ongetwijfeld bonter maken dan die van jou.

Eileen begint enthousiast te vertellen over hoe ouders meer werken, en kinderen vaker op een dagverblijf te vinden zijn: “Zie zo’n vlucht dus als quality time en maak bijvoorbeeld samen een kleurplaat of doe een spelletje.”

Lees ook op Business Insider

Ze vult aan: “Verder is het slim om iets van huis mee te nemen waar jullie samen mee kunnen spelen. Het vliegen is voor veel kinderen al eng en nieuw genoeg, dan is het juist fijn om iets herkenbaars van thuis bij je te hebben.”

Dagelijkse routine

Verder draait het volgens de expert vooral om routine: “Probeer daar echt aan vast te houden. Eet jouw kind altijd om zes uur? Vraag dan aan de cabin crew of jullie op dat tijdstip kunnen eten. Gaat je kind om acht uur slapen? Doe dan ook tijdens de vlucht op dat tijdstip zijn pyjama aan, ga samen tandenpoetsen, en ga zo maar verder.”

Eileen: “Reizen is spannend voor kinderen, probeer het dus zo normaal mogelijk voor ze te maken.”

LEES OOK: Brabantse 26-jarige is ‘flying nanny’ voor Etihad: gratis wonen in Abu Dhabi en de meest luxe reizen maken