PostNL wijst het finale overnamevoorstel af dat branchegenoot Bpost onlangs op tafel legde. Dat maakte het postbedrijf woensdag bekend. Het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan, is unaniem genomen door bestuur en commissarissen.

Bpost had een bod van 2,5 miljard euro op tafel gelegd. Aandeelhouders van PostNL vonden dat bod wel erg aantrekkelijk en drongen er op aan om over het bod in gesprek te gaan.

Een overname door Bpost leidt volgens PostNL niet tot een succesvolle combinatie. Het bedrijf vreest negatieve gevolgen voor het eigen personeel en voor de positie van PostNL als uitvoerder van de basispostdienst in ons land. De afgelopen jaren heeft de onderneming toch al een flinke jas uit moeten doen om de gevolgen van de krimpende postmarkt het hoofd te bieden.

Geen politieke steun

Er is bovendien geen steun vanuit de politiek. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer zien PostNL als een belangrijk Nederlands bedrijf dat niet in buitenlandse handen mag vallen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei eerder al dat hij een overname van Bpost als een ‘stap terug’ zag.

Kamp wilde een overname niet willen blokkeren, maar dreigde wel om PostNL het recht op postbezorging af te nemen. Kamp twijfelde of de bescherming van deze dienst wel goed geregeld is als de bezorger in buitenlandse handen komt.

Bpost wil nog niet reageren op het afgewezen bod. Het is de derde keer binnen een paar maanden tijd dat PostNL een overname afwijst. Begin dit jaar spraken de twee bedrijven al over een fusie, maar ook toen ketste dat af. In november deed Bpost opnieuw een overnamebod, maar ook dat werd afgewezen.

De Belgen kwamen daarop met een hoger bod, waarin de Nederlanders meer zekerheden zouden krijgen over zeggenschap in de koers van het bedrijf. Maar ook dat voorstel is nu dus van de hand gewezen.

Lees ook op Business Insider