Hij bracht de Duitsers het doe-het-zelf-principe bij en vond de combi van tuincentrum en bouwmarkt uit. Otmar Hornbach, de oprichter van de gelijknamige bouwmarktketen, is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden.

De pionier keek het kunstje af in de VS en bouwde het in zwaar weer verkerende familiebedrijf om naar een concern met een jaaromzet van 3,4 miljard euro, schrijft Duitslandnieuws.nl dinsdag.

Het liep halverwege de jaren ’60 niet lekker bij bouwhandel Wilhelm Hornbach OHG in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Kleinzoon Otmar werkte er al sinds 1949 en zag de teloorgang van het familiebedrijf met lede ogen aan.

In 1966 maakte hij een reis door de Verenigde Staten. Hij kwam terug met een reeks aan ideeën. Twee jaar later opende hij in Bornheim de eerste combinatie van een tuincentrum en bouwmarkt volgens het principe van zelfbediening. Zoiets was er in heel Europa nog niet.

Daarmee werd Otmar Hornbach een pionier binnen de bouwmarkten. Dat Heinz Baus – de oprichter van Bauhaus in het nabijgelegen Mannheim – rond dezelfde tijd een dergelijk concept bedacht, verandert daar niets aan. Otmar had zichzelf forse doelen gesteld. En om die te bereiken bracht hij Hornbach in 1987 naar de beurs. Toch hielden hij en zijn familie een flinke vinger in de pap.

Jaaromzet 3,4 miljard

Hij voerde verdere vernieuwingen door. Hornbach zette de standaard voor grote oppervlaktes en gaf ze de uitstraling van een magazijn. Vanaf 1996 zette de bouwmarkt stappen in het buitenland, waaronder in Nederland.

Al in 2001 droeg hij de dagelijks leiding over aan zijn zonen Steffen en Albrecht. Zijn dochter zit in de raad van toezicht. Op dit moment heeft Hornbach 144 filialen, heeft 16.000 mensen in dienst en zette afgelopen jaar meer dan 3,4 miljard euro om.

Anders dan Heinz Baus – die om belastingtechnische redenen snel naar Zwitserland verkaste – is Hornbach Duitsland trouw gebleven. Nog steeds zit het hoofdkantoor in Bornheim. Om de erfbelasting te kunnen betalen, verkocht Hornbach zelfs delen van zijn bedrijf aan de Britse bouwmarktreus Kingfisher.

‘Stijfkoppen uit Palts’

Otmar was niet de oprichter van het familiebedrijf. Dat was zijn overgrootvader, de leidekker Michael Hornbach. Hij begon in het stadje Landau in 1877 een werkplaats, die zijn zoon Wilhelm in 1900 uitbreidde met de ‘handel in bouwmaterialen’.

Vlak voor zijn dood mocht Otmar nog meemaken hoe zijn familie weer aandelen terugkocht en dat Kingfisher er mee leven moest dat de ‘stijfkoppen uit Palts’ toch niet hun meerderheidsbelang wilden inleveren. Zaterdag is Otmar Hornbach op 84-jarige leeftijd overleden in zijn huis in de Palts.

Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland. 

LEES OOK OP DUITSLANDNIEUWS.nl: