Wie een verbouwing voor een dakkapel of een grotere uitbreiding plant, kan met zeer hoge of juist lage kosten voor de bouwvergunning te maken krijgen, afhankelijk van de gemeente. Voor kleinere verbouwingen is Leiden het goedkoopst en Buren het duurst.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis (VEH), die maandag werd gepubliceerd.

De tariefverschillen voor een gemeentelijke bouwvergunning zijn groot. En daar zit weinig logica in, aldus de lobbyclub van huiseigenaren.  “Alleen met een uniforme rekenmethode worden kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Bovendien is een begrenzing van de stijgingen nodig, om excessen te voorkomen en te zorgen dat de tarieven van gemeenten naar elkaar toegroeien”, stelt VEH-directeur Cindy van de Velde.

Dit jaar gingen de bouwleges in 38 gemeenten met meer dan 10 procent omhoog en daalden ze met meer dan 10 procent in 11 gemeenten. Voor een kleine verbouwing zijn de leges gemiddeld met 2,3 procent gestegen en voor de bouw van een nieuwe woning met 2,5 procent, zo blijkt uit het onderzoek.

Duurste en goedkoopste gemeenten: bouwleges

Onderstaande tabel van de VEH geeft de top-10 lijstjes van duurste en goedkoopste gemeenten wat betreft de bouwvergunningen.

(Top 10 bouwleges 2015; bron VEH; klik voor uitvergroting)

veh

Te zien valt dat bij een verbouwing van 10 duizend euro de gemeentelijke leges in Buren op 905 euro uitkomen, tegen slechts 38,21 euro in Leiden.

Voor een grotere verbouwing of nieuwbouw is Eindhoven de duurste stad. Bij bouwkosten van 130 duizend euro ben je in Eindhoven 7.740 aan gemeentelijke bouwleges kwijt, terwijl bijvoorbeeld Hoogeveen in hetzelfde geval 1.826 euro rekent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl