Enkele grote internationale banken hebben schikkingen getroffen met de autoriteiten in de Verenigde Staten over de afwikkeling van het schandaal rond de manipulatie van wisselkoersen.

De boetes belopen in totaal zo’n 5,8 miljard dollar (5,2 miljard euro), werd woensdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse banken Citigroup en JPMorgan Chase en hun Britse branchegenoten Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS) bekennen schuld aan het manipuleren van valutakoersen.

De schikkingen die de vijf genoemde banken hebben getroffen met justitie tellen op tot ruim 2,7 miljard dollar. De Federal Reserve legde daarnaast nog eens 2,9 miljard dollar aan boetes op, plus een geldstraf van 205 miljoen dollar aan Bank of America.

Passende boetes

De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch noemde de opgelegde boetes “passend, en evenredig met de zeer forse schade die is aangericht”. Handelaren van de betrokken banken hebben doelbewust samengespannen om wisselkoersen naar hun hand te zetten, en daarmee de concurrentie buitenspel gezet.

De affaire rond de manipulatie van wisselkoersen volgde kort op een fraudeschandaal rond belangrijke rentetarieven. Ook daarvoor kreeg een aantal internationale banken, waaronder de Nederlandse Rabobank, voor in totaal vele miljarden aan boetes opgelegd.

UBS bekent schuld

Het Zwitserse UBS werkte als eerste mee aan dat onderzoek en is niet bestraft, maar kreeg wel een boete opgelegd wegens fraude met rentetarieven. UBS zal in totaal 545 miljoen dollar (491 miljoen euro) overmaken naar de autoriteiten in de Verenigde Staten. Daarvan is 342 miljoen dollar bestemd voor de Federal Reserve met betrekking tot de wisselkoersfraude. Daarbij komt nog eens 203 miljoen dollar in de Libor-zaak, nadat de bank een eerdere overeenkomst met aanklagers in de VS had geschonden.

De bank hoopt dat nu een punt kan worden gezet achter de dossiers over de slepende fraudezaken. Onder meer hoopt de bank door samen te werken met de autoriteiten dat verdere boetes zullen uitblijven.

UBS kreeg in december 2012 vanwege de Libor-fraude al een boete van 1,7 miljard dollar. In totaal heeft de bank nu al 2,8 miljard dollar betaald aan boetes en schikkingen na dubieuze praktijken in de internationale valutahandel en met betrekking tot interbancaire rentetarieven voor eigen gewin.

Het financiële concern benadrukte dat de nieuwe strafmaatregelen geen effect zullen hebben op de resultaten van het tweede kwartaal. Ook benadrukte de bank dat verschillende handelaren vanwege de fraudezaken al ontslagen of op non-actief zijn gesteld.

Rabobank was ook betrokken bij de Libor-fraude. Rabo moest een boete betalen van 774 miljoen euro. Andere banken zijn eveneens bestraft in de zaak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl