Het Nederlandse schip Dockwise Vanguard mag mogelijk het cruiseschip Costa Concordia gaan vervoeren. Het Italiaanse schip liep in januari 2012 op de rotsen bij het Toscaanse eiland Isola del Giglio en werd deze week tijdens een omvangrijke operatie overeind getrokken. Italiaanse media meldden eerder op donderdag dat al sprake was van een overeenkomst.

Dockwise Vanguard is een monsterschip van het Bredase bedrijf Dockwise, dochteronderneming van Boskalis. ,,De eigenaar van de Costa Concordia, Carnival Cruises, en de verzekeraar moeten nog een beslissing nemen”, aldus een woordvoerder van Boskalis. ,,Ons is gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden en de technische realiseerbaarheid.” Van wegslepen is volgens hem geen sprake, dan zou het cruiseschip alsnog uit elkaar kunnen vallen. ,,Wij zouden het cruiseschip in één stuk op ons schip kunnen laden om het af te voeren.” Formeel is slepen nog wel een optie.

De Dockwise Vanguard werd in januari in gebruik genomen. Het schip is 275 meter lang en 70 meter breed. Het kan half onder water zakken en kan een gewicht van 117.000 ton dragen. Het schip wordt onder meer gebruikt om boorplatforms te vervoeren.

Door het ongeluk met de Costa Concordia kwamen begin vorig jaar ten minste 30 opvarenden om het leven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl