Nu het Brexitproces tijdelijk op pauze staat, gaat de Britse regering het Lagerhuis maandag weer vragen om vervroegde verkiezingen. Premier Boris Johnson wil dat die op 12 december worden gehouden. Hij roept de oppositie op “de moed op te brengen” om de kiezers aan het woord te laten.

Johnson heeft al twee keer om vervroegde verkiezingen gevraagd. Toen lag de oppositie dwars. Die wil eerst garanties dat een Brexit zonder deal van tafel is.

Johnson heeft steun van de oppositie nodig, omdat twee derde van de parlementariërs moet instemmen met vervroegde verkiezingen. De Conservatieve Partij van de premier heeft geen meerderheid in het Lagerhuis.

Johnson hoeft in ieder geval niet te rekenen op steun van oppositiepartij Labour als maandag in het Lagerhuis wordt gestemd. Labour-leider Jeremy Corbyn liet donderdag weten dat zijn partij zich zal onthouden van stemming. Hij wil eerst wachten op het antwoord van de EU op het uitstelverzoek van de datum voor de Brexit.

Daarmee lijkt de door nederlagen geplaagde Johnson op een nieuw Waterloo af te stevenen.

Corbyn heeft steeds verklaard dat hij verkiezingen wil, maar alleen als een no deal-Brexit is uitgesloten. Dat is nu nog niet het geval. De vrees is dat als er voor verkiezingen wordt gekozen en het parlement wordt ontbonden, de premier de datum van de stembusgang naar achteren schuift. Die bevoegdheid heeft hij namelijk. In dat geval komt het scenario waarbij de Britten zonder overeenkomst de EU verlaten weer in zicht.

Brexit op 31 oktober nagenoeg onmogelijk

De premier hoopte eerder nog dat hij zijn Brexitdeal met de EU voor 31 oktober goedgekeurd kon krijgen. Dat lijkt inmiddels onmogelijk. Parlementariërs gaven deze week weliswaar voorlopige goedkeuring aan zijn Brexitwetgeving, maar stemden vervolgens tegen het voorstel van de regering om de verdere behandeling van die ‘withdrawal agreement bill’ snel af te ronden.

Johnson zei op televisie blij te zijn met de uitkomst van de eerste stemming over de Brexitwetgeving, maar hij vindt ook dat het parlement op de rem trapt. “Als ze echt meer tijd willen om deze uitstekende deal te bestuderen, dan kunnen ze die krijgen. Maar dan moeten ze wel instemmen met een landelijke verkiezing op 12 december.”

Johnson stelde dat het Lagerhuis zich in de aanloop naar verkiezingen weer over zijn Brexitdeal zou mogen buigen. “We geven ze alle tijd die ze willen tot het parlement wordt ontbonden.”

De huidige Brexitdeadline is 31 oktober. De premier moest eerder met tegenzin om uitstel van de Brexitdeadline vragen. Daar had het parlement hem toe gedwongen. De andere EU-lidstaten moeten daar nog wel mee instemmen.

LEES OOK: Dit zijn de 22 meest bizarre momenten uit het Brexit-drama