• Boris Johnson maakte met nieuwjaar een trip naar het Caribische eiland Mustique met zijn vriendin Carrie Symonds.
  • De Britse premier meldde dat een bevriende miljonair de reis had betaald, maar die ontkent dat.
  • 10 Downing Street kan niet zeggen wie dan wel de luxe vakantie van naar verluidt 18.000 euro heeft gefinancierd.

Boris Johnson staat onder druk om te onthullen wie zijn nieuwjaarsreis naar de Cariben heeft betaald. De zakenman die volgens de Britse premier opdraaide voor de rekening ontkent dat.

Johnson meldde in het geschenkenregister dat oprichter David Ross van Carphone Warehouse de vakantie in een villa op het privé-eiland Mustique heeft betaald. Johnson bracht de vakantie door met zijn vriendin Carrie Symonds.

Ross is een voormalig adviseur van Johnson toen die nog burgemeester van Londen was en moest opstappen vanwege een schandaal rond miljoenenleningen.

In het geschenkenregister staat dat de accommodatie rond de 15.000 pond kostte (18.000 euro) en dat het een “geschenk in natura” was van zakenman Ross, die ook een geldschieter is van de Conservatieve Partij van Boris Johnson.

Maar Ross zei woensdagavond dat hij niet de eigenaar is van de villa en ook niet heeft betaald voor het verblijf van Johnson, bericht The Daily Mail.

Een woordvoerder van Ross zei: “Boris Johnson is niet in het huis van David Ross verbleven. Boris wilde hulp om iets te vinden op Mustique en David heeft het bedrijf gebeld dat alle villa’s beheert en er kwam er eentje vrij. Dus Boris heeft een villa gebruikt die 15.000 pond waard is, maar daar heeft David Ross niks aan betaald.”

Ross zelf stelde donderdag in een schriftelijke verklaring dat hij de reis heeft “geregeld”, maar er niet voor heeft betaald.

Lees ook op Business Insider

Melding in geschenkenregister klopt, aldus Johnsons woordvoerder

Leden van het parlement zijn gebonden aan strenge regels voor giften en moeten daar binnen 28 dagen melding van maken. Wie zich niet aan de regels houdt kan worden geschorst.

Een woordvoerder van Johnson erkent tegen The Daily Mail dat zakenman Ross “niks heeft betaald en dat ook overtuigend kan bewijzen, ook dat het niet zijn huis was”. Volgens de woordvoerder kwamen de huurders van de villa niet opdagen en kon Boris Johnson het daardoor gebruiken.

Maar de woordvoerder houdt toch vol dat de melding die Johnson in het register deed, klopt: “Meneer Ross heeft de accommodatie van meneer Johnson op Mustique geregeld, die 15.000 pond waard was. Daarom was dit een geschenk in natura van meneer Ross aan meneer Johnson en is de verklaring van meneer Johnson aan het Lagerhuis correct.”

Labour wil een onderzoek

Oppositiepartij Labour wil een officieel onderzoek naar wie de trip van Johnson heeft betaald en of de premier daar al dan niet een verkeerde melding van heeft gedaan.

“Boris Johnson moet duidelijk maken wie de luxe reis heeft betaald”, zegt Laboud-schaduwminister Jon Trickett. “Als hij dat niet doet moet de financiële waakhond van het parlement in actie komen en hem dwingen het te vertellen. Het volk verdient het te weten wie de uitstapjes van de premier betaalt.”

De reis naar het Caribische eiland was al omstreden, omdat hij ervan werd beschuldigd te laat terug te keren naar Groot-Brittannië in de escalerende crisis tussen de Britse bondgenoot VS en Iran.

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Lord Peter Ricketts zei toen dat de premier zich had moeten realiseren dat “de wereld niet stilstaat met Kerst en de jaarwisseling”. Volgens Ricketts werd Johnson overvallen door de diplomatieke crisis.

LEES OOK: Boris Johnson botst opvallend vaak met Donald Trump, maar wil wel graag een handelsdeal met de VS