Boris Johnson wil als hij de nieuwe Britse premier wordt, een belastingkorting van bijna 10 miljard pond per jaar (zo’n 11 miljard euro) geven aan Britten die goed verdienen.

De komende weken strijden diverse kandidaten uit de Conservatieve Partij om het partijleiderschap, en daarmee ook om de opvolging van Theresa May als premier.

In The Telegraph schrijft Johnson dat hij inkomens niet al vanaf 50.000 pond wil belasten met het hoogste tarief om “de vele mensen te helpen die gevangen zitten in de hoogste belastingschijf”.

The Telegraph, die Johnson 275.000 pond per jaar betaalt voor zijn wekelijkse column, meldt dat Johnson de grens voor het hoogste belastingtarief wil leggen bij 80.000 pond. Dat gaat de regering zo’n 9,6 miljard pond per jaar kosten.

Johnson pleit volgens de krant ook voor een verlaging van de vennootschapsbelasting, ondanks het gegeven dat Groot-Brittannië al een van de laagste belastingtarieven heeft voor het bedrijfsleven. Hij zegt die kortingen te gaan betalen door te besparen op de uitgaven voor het voorbereiden van een no deal-Brexit.

Paul Johnson van de denktank Institute for Fiscal Studies zegt tegen BBC Radio dat rijke gepensioneerden en mensen die alleen leven van hun investeringen, het meest zullen profiteren van de belastingvoordelen.

“Het is goed te benadrukken dat de groep die het meest gaat profiteren, gepensioneerden met hoge inkomens zijn die helemaal niet meebetalen aan de nationale verzekeringen”, zegt hij.

Lees ook op Business Insider

“De nettokosten zullen zo’n 10 miljard pond per jaar bedragen. Dat is zonder twijfel heel veel geld en het helpt de 10 procent best verdienende Britten.”

Boris Johnson is de grote favoriet om Theresa May te vervangen als premier. Zijn tegenstanders in de opvolgingsstrijd stellen dat Johnson te radicaal is en geen ‘One Nation’-leider kan zijn van de Conservatieven.

Johnson is niet de eerste kandidaat voor het Conservatieve leiderschap die belastingverlagingen belooft. Ook Dominic Raab, Michael Gove en Jeremy Hunt kwamen de laatste weken met plannen voor belastingvoordelen tot wel 30 miljard pond.

Lees meer over de opvolging van Theresa May: