Boris Johnson is niet blij met het tarief van 25 procent op de export van Schotse whisky naar de Verenigde Staten. “We zullen dit tot het bittere eind aanvechten”, zei de Britse premier woensdag in het Lagerhuis.

Het tarief werd in oktober 2019 door de VS ingevoerd als vergelding voor de subsidies die de Europese Unie gaf aan vliegtuigbouwer Airbus.

Het tarief maakt Schotse whisky minder concurrerend in de VS en heeft er al voor gezorgd dat de verkoop is gekelderd, meldde de Scotch Whisky Association.

Het tarief van 25 procent op de export van Schotse whisky naar de VS moet worden opgeheven, zei de Britse premier Boris Johnson.

“We zullen een heel robuuste lijn blijven volgen. Het kan niet goed zijn dat Amerikaanse consumenten buitenproportioneel veel moeten betalen voor Schotse whisky”, stelde hij woensdag in het parlement.

“Het kan niet goed zijn dat deze discriminatie door blijft gaan en we zullen dit tot het bittere eind aanvechten”, vervolgde Johnson. Hij heeft de zaak al meerdere malen aan de orde gesteld bij de Amerikaanse president Donald Trump, voegde de premier toe.

De VS heeft het tarief van 25 procent op de export van single malt Schotse whisky in oktober 2019 geïntroduceerd. Het is een vergelding voor de subsidies van de Europese Unie voor vliegtuigbouwer Airbus.

In 2019 kwam meer dan een vijfde van de omzet van Schotse whisky uit export naar de VS. Dit maakt de VS de grootste markt voor de whisky-industrie met 1,3 miljard dollar aan verkopen, meldt de Scotch Whisky Association (SWA).

Maar de verkopen zijn scherp gedaald omdat Schotse whisky minder concurrerend is geworden door het tarief, zei de SWA. Van oktober 2019 tot juli 2020 kelderde de verkoop met 30 procent, wat een verlies veroorzaakte van 386 miljoen dollar. Dat is nog eens versterkt door de pandemie, meldde de SWA.

In mei 2020 lag de export naar de VS 65 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

‘Tarief kan leiden tot banenverlies’

Dit kan leiden tot banenverlies, waarschuwde de SWA. De Schotse whisky-industrie houdt meer dan 11.000 mensen aan het werk in Schotland en de logistieke keten is goed voor 40.000 banen in het Verenigd Koninkrijk, zei de brancheorganisatie.

Het tarief bedreigt mogelijk ook banen in de VS in distributie, marketing en hospitality.

“In deze moeilijke tijden verergeren handelsgeschillen en tarieven de schade voor bedrijven”, zei Karen Betts, CEO van SWA. “Distilleerders van Schotse en Amerikaanse whisky, bars en restaurants moeten zich door de economische crisis worstelen die is veroorzaakt door Covid-19. Het schrappen van tarieven op whisky is op dit moment heel belangrijk voor ons.”

Voor Amerikaanse whisky-distilleerders geldt sinds juni 2018 ook een tarief van 25 procent op export naar de EU. Hun export is sindsdien met een derde gekelderd.

LEES OOK: Boris Johnson botst opvallend vaak met Donald Trump, maar wil wel graag een handelsdeal met de VS