De Britse premier Boris Johnson geeft een opvallend signaal af richting de Verenigde Staten, drie dagen voordat de Brexit officieel in werking treedt. Johnson wil graag een handelsdeal sluiten met de VS, maar wenst ook z’n eigen koers te varen op een aantal gebieden. Zo besloot de Britse regering dinsdag dat het Chinese telecombedrijf Huawei mee mag doen aan de bouw van een 5G-netwerk voor snel mobiel internet.

De Britse Nationale Veiligheidsraad maakte dinsdag bekend dat Huawei als een partij met een ‘hoog risico’ wordt bestempeld, maar wel mee mag bouwen aan niet-essentiële delen van het Britse 5G-netwerk.

Huawei is officieel een privaat bedrijf, maar wordt vooral in de Verenigde Staten gezien als een verlengstuk van de Chinese overheid. In de VS loopt Huawei tegen tal van beperkingen aan, omdat de Amerikaanse regering vreest dat telecomapparatuur van Huawei gebruikt kan worden voor spionagedoeleinden door de Chinese overheid.

Een dilemma voor westerse landen is dat Huawei technologisch al ver gevorderd is met 5G-datnetwerken en die ook tegen sterk concurrerende prijzen aan kan bieden. In Europa is onder meer het Zweedse bedrijf Ericsson een concurrent op dit gebied.

Johnson vertrouwt erop dat VS niet al te moeilijk doen over Huawei

Politiek lastig voor de Britten is dat Johnson na de Brexit de handelsbanden met de Verenigde Staten juist wil aanhalen. Maar van Amerikaanse zijde is al gewaarschuwd dat het toelaten van Huawei tot het Britse 5G-netwerk serieuze gevolgen kan hebben. De vraag is of president Donald Trump de Britten inderdaad wil straffen als ze in zee gaan met Huawei.

De Britse Nationale Veiligheidsraad kondigde dinsdag aan dat Huawei met het stempel 'hoog risico' wel tal van beperkingen krijgt opgelegd. Zo mag het bedrijf niet meedoen bij de aanleg 'kritieke onderdelen' van de Britse telecominfrastructuur, krijgt het geen toegang tot gevoelige locaties zoals militaire bases en kerncentrales en krijgt het een marktaandeel in de 'periferie' van het 5G-netwerk van maximaal 35 procent.

Het Britse besluit om Huawei wel de kans te geven om mee te doen aan de aanleg van een 5G-netwerk is ook voor andere Europese landen van belang. Die worstelen namelijk met vergelijkbare dilemma's. Van Amerikaanse zijde wordt druk uitgeoefend om Huawei te weren, terwijl China dreigt met sancties als Europese landen dat inderdaad doen.

Zo ontstond deze maand discussie over de rol van Huawei, toen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer stelde dat uitsluiting van Huawei zou leiden tot vertraging bij de aanleg van 5G-netwerken. De Franse eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton reageerde daarop met de stelling dat Europa best zonder Huawei kan bij de aanleg van 5G-netwerken.

Ook in Nederland moet hierover een knoop worden doorgehakt. Het kabinet Rutte 3 moet nog een besluit nemen over de vraag of Huawei helemaal wordt uitgesloten.

Verschillende telecomspecialisten stelden afgelopen jaar dat er risico’s kleven aan het gedeeltelijk uitsluiten van het Chinese bedrijf, zoals de Britten nu willen doen.

Zo zei Michel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland, tegen het FD dat herleidbare vertrouwelijke persoonsgegevens en informatie ook in de randen van het netwerk staan. “Voor de veiligheid heeft het uitsluiten uit de kern weinig zin.”

LEES OOK: TomTom sluit deal met Chinees telecombedrijf Huawei – en nu maar hopen dat Donald Trump niet boos wordt