Topman Dick Boer van Ahold kan tot een vol jaarsalaris in aandelen opstrijken als de geplande fusie met Delhaize een succes wordt.

Voor zijn Belgische collega Frans Muller lonkt bij afronding van de deal een bonus van 1,5 miljoen euro, en daarnaast een vergelijkbaar aandelenplan waarvan de waarde kan opkopen tot anderhalf jaarsalaris.

Dat staat in het fusievoorstel dat vrijdag gedeponeerd is bij de griffier van de Rechtbank van Koophandel in Brussel. Ook andere bestuurders van de twee supermarktconcerns krijgen een “eenmalige erkenningsbeloning” ter waarde van maximaal een jaarsalaris.

De extraatjes worden uitgekeerd in aandelen, in twee etappes, afhankelijk van onder meer de financiële prestaties van het gecombineerde bedrijf in de eerste twee jaren na de fusie. De aandelen mogen op zijn vroegst vijf jaar na toekenning te gelde worden gemaakt. Dergelijke prestatiebeloningen zijn niet ongebruikelijk bij fusies en overnames van beursgenoteerde ondernemingen.

Als het Ahold en Delhaize lukt de fusie tot een goed einde te brengen, ontstaat een supermarktconcern met een jaaromzet van ruim 54 miljard euro, waarvan veruit het grootste deel behaald wordt in de Verenigde Staten. Boer krijgt de leiding over het in Nederland gevestigde fusiebedrijf, dat voluit Koninklijke Ahold Delhaize gaat heten. Muller moet de integratie in goede banen leiden.

Ahold-bestuurders dominant

Afgelopen november maakten de twee supermarktbedrijven bekend hoe de hoogste managementlaag, naast de raad van bestuur, er verder uit komt te zien. Drie van de vier posten gaan naar mensen die nu bij Ahold op de loonlijst staan.

Commercieel directeur Hanneke Faber gaat zich binnen het uitvoerend comité bezighouden met e-commerce en innovatie. Jan Ernst de Groot blijft belast met juridische zaken. Abbe Luersman behoudt de portefeuille personeelszaken, haar collega Marc Croonen van Delhaize wordt verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie.

Lees ook op Business Insider

De leden van de raad van bestuur werden al eerder bekendgemaakt. Topman Dick Boer van Ahold gaat ook het fusiebedrijf leiden. Frans Muller, zijn Nederlandse collega bij Delhaize, moet zorgen voor een soepele integratie van de twee ondernemingen.

Financieel directeur wordt Jeff Carr, die dezelfde functie nu heeft bij Ahold. Zijn collega Pierre Bouchut van Delhaize wordt operationeel directeur voor Europa. De twee operationeel verantwoordelijken in de Verenigde Staten, voor beide ondernemingen de grootste markt, behouden allebei hun functie.

Fusie van gelijken?

Ahold en Delhaize bereikten afgelopen zomer overeenstemming over wat de grootste overname in de branche in jaren wordt. Het bod van Ahold waardeert Delhaize op zo’n 9,3 miljard euro. Zelf spreken de twee bedrijven steevast van een fusie van gelijken, maar analisten zijn het erover eens dat Ahold de bovenliggende partij is.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl