De kersverse topman van verzekeraar Vivat, het voormalige Reaal, stapt per direct op.  Afgelopen juli trad Gerard van Olphen aan bij Vivat dat in handen is van het Chinese financiële bedrijf Anbang.

Een kort persbericht maandagochtend. Gerard van Olphen stapt per 14 september op als bestuursvoorzitter van Vivat. “Gerard van Olphen wenst VIVAT en haar stakeholders alle goeds toe voor de toekomst. VIVAT bedankt Gerard van Olphen voor zijn inzet bij het verkoopproces en bij de start van VIVAT en wenst hem ook alle goeds toe voor de toekomst.”

Vivat, het voormalige Reaal, zoekt nog naar een nieuwe topman en in de tussentijd zal Albert Bakker tijdelijk de voorzittersfunctie waarnemen.

Van Olphen plots weg als topman Vivat

Het vertrek van Van Olphen is zeer opmerkelijk. Afgelopen juli werd Vivat, het voormalige Reaal, na een moeizaam proces verkocht aan de Chinese financiële dienstverlener Anbang. De afsplitsing van de verzekeringstak van de genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal was hiermee voltooid.

Van Olphen trad in juli aan als nieuwe topman van Vivat en niets wees erop dat dit een benoeming zou zijn voor de duur van krap drie maanden. Tegenover Het Financieele Dagblad schetste Van Olphen eind juli dat Vivat als springplank kon dienen voor de Chinezen om een grote Europese verzekeraar te worden.

De ambities van Anbang bleken onder meer uit het feit dat er een zeskoppige raad van bestuur werd gevormd: naast topman Van Olphen kwamen er een Chinese financieel directeur en nog vier andere bestuurders.

“Anbang is er vooral op uit substantiële posities in Europa op te bouwen. Het kijkt daarom nadrukkelijk naar consolidatiemogelijkheden in Nederland en daarbuiten”, aldus Van Olphen tegenover het FD. Overname van ASR, een andere verzekeraar die nog in staatshanden is, werd daarbij niet uitgesloten. “De minister moet nog bepalen of het met ASR een beursgang wordt of dat verkoop ook een optie is. Er moet dan worden gekeken of er strategische interesse is. Wel, Anbang zou een partij kunnen zijn.”

Weinig transparantie over Anbang

De verkoop van Vivat/Reaal werd in februari aangekondigd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Anbang betaalde uiteindelijk 85 miljoen euro voor de aandelen en belastingvorderingen en stak daarnaast nog 1,35 miljard euro in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal.

Netto, na verrekening van de belastingvorderingen, betaalden de Chinezen voor de aandelen van de sterk verzwakte verzekeraar Vivat/Reaal ongeveer  1 euro.

De Chinese verzekeraar staat bekend als een kapitaalkrachtige partij en is in tien jaar tijd razendsnel gegroeid. Maar tegelijk is de transparantie over wie er aan de touwtjes trekt bij Anbang zeer gering.

Op de vraag van het FD, afgelopen juli, wie de eigenaar is van Anbang, gaf Van Olphen aan dat het aandelenbezit gespreid is. “Niemand heeft meer dan 10 procent; de meeste partijen zitten op 3 procent tot 4 procent. Omdat Anbang geen publieke onderneming is, worden de aandeelhouders niet bekendgemaakt.”

In China is het echter een publiek geheim dat Anbang-topman Wu Xiaohui de facto grote invloed heeft. Volgens de staatskrant China Daily dankt Wu zijn succes aan de “nauwe connecties met kinderen van China’s revolutionaire veteranen en leiders”. Deze familieleden van grote partijleiders staan bekend als ‘rode prinsen’. Vaak bezetten ze belangrijke posities in de communistische partij en bij staatsbedrijven.

Anbang-topman Wu was volgens diverse mediarapporten getrouwd met een kleindochter van wijlen Deng Xiaoping, de man die China na de dood van Mao Zedong op het kapitalistische pad zette.

Andere belangrijke connecties van Wu zijn Chen Xiaolu, zoon van de beroemde communistische generaal Chen Yi. Ook Zhu Yunlai, zoon van de voormalige premier Zhu Rongji, zou tot het netwerk van de baas van Anbang horen.

Zie ook het artikel: Wie zitten er achter de Chinese kopers van Reaal?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl