Nieuwe Europese regels zouden het voor banken niet meer mogelijk maken om hoge boetes op te leggen als huiseigenaren grotere bedragen vervroegd willen aflossen op nieuwe hypotheekleningen.

Dat meldt het AD maandag.

Banken hanteren in hypotheekcontracten nu standaard clausules waarin in is vastgelegd dat jaarlijks maximaal 10 tot 20 procent van de hypotheeklening boetevrij mag worden afgelost. Die beperking zou niet meer toelaatbaar zijn voor nieuwe hypotheken onder de nieuwe regels die afgelopen maand zijn ingegaan.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil vooral meer inzicht in de rekenmethodes van banken bij kosten voor het oversluiten of het vervroegd aflossen van een hypotheek. Volgens de VEH is het onduidelijk hoe banken de hoogte van hun aflosboetes berekenen.

Wel kosten, geen winstopslag

Banken mogen nog altijd kosten zoals het mislopen van rente in rekening brengen, maar mogen daar geen winstopslag meer aan toevoegen.

Volgens VEH verandert er door de regels in Nederland in principe weinig, omdat de Nederlandse hypotheekmarkt consumenten al meer bescherming biedt dan elders in Europa. Dit wordt ook door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderschreven.

Banken moeten volgens de VEH echter wel veel transparanter worden over hun rekenmethodes en moeten die ook beter op elkaar afstemmen.

Onder de nieuwe Europese regels moeten geldverstrekkers meer duidelijkheid geven over hun kosten via een standaardinformatieblad. De kosten worden zo beter vergelijkbaar voor consumenten. Ook moeten kredietverstrekkers zich meer gaan inspannen om een oplossing te vinden voor huiseigenaren met betalingsproblemen.

Eind augustus gaat de vereniging in overleg met toezichthouder AFM over de rekenmethodes.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl