Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Op verschillende plekken langs snelwegen in het land staan woensdagochtend demonstrerende boeren met tractoren. Het gaat vooral om de driehoek Barneveld, Zwolle en Hengelo. Boeren staan er met tractoren bij naar het zich laat aanzien op- en afritten. Op de A1 en de A50 bij knooppunt Beekbergen leiden de acties tot lange files. Langs de A28 bij Harderwijk zijn hooibalen in brand gestoken, meldt de ANWB.

Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn is het raak, aldus de ANWB, die verrast is door deze acties. “Het is niet zo dat ze met tractoren op de weg rijden dit keer, maar ze staan langs de weg”, aldus een ANWB-woordvoerder. De acties kunnen ter plaatse zorgen voor complete ontregeling van het verkeer, waarschuwt de ANWB. Bijvoorbeeld doordat weggebruikers last hebben van de rook van brandende hooibalen.

Op de A1 bij knooppunt Beekbergen bedraagt de vertraging even na 06.30 uur een halfuur, op de A50 bij Beekbergen zo’n 25 minuten. Volgens de ANWB is de A28 van Groningen naar Zwolle bij Staphorst bijna helemaal dicht. Verkeer kan er nog wel over de vluchtstrook. De vertraging bedraagt ook daar zo’n 25 minuten. Waardoor de file is ontstaan, is onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met brandende hooibalen.

Ook op verschillende N-wegen is sprake van vertraging, zoals op de N48 bij Zuidwolde en de N303 bij Harderwijk. De woordvoerder van de ANWB vermoedt dat dat komt doordat tractoren daar op weg zijn naar op- of afritten van de snelwegen, of doordat er al genoeg tractoren staan bij die op- of afritten en ze dus onderweg ergens stil gaan staan.

De Gelderse en Overijsselse politie spreken van diverse acties langs snelwegen op diverse plekken in Gelderland en Overijssel. "Houd rekening met extra lange reistijden, pas daar waar nodig uw reis aan. De vluchtstroken zijn momenteel begaanbaar voor hulpdiensten", aldus de politie Gelderland en die van Overijssel op Twitter.

Opruimen gaat nog even duren

Rijkswaterstaat is druk bezig met de boerenacties op en bij snelwegen. "Onze eerste prioriteit is het veiligstellen van de situaties op de weg", zegt een woordvoerder. Boeren hebben op verschillende plekken op en bij snelwegen mest en puin gestort. Ook zijn hooibalen in brand gestoken. Rijkswaterstaat verwacht zeker de hele ochtend bezig te zijn om alles opgeruimd te krijgen.

Op verschillende plekken in het land, vooral in het midden en oosten, hebben boeren woensdagochtend op- en afritten geblokkeerd, en in sommige gevallen is de hele weg zelfs dicht, vertelt de zegsman van Rijkswaterstaat. Hij spreekt van tientallen meldingen. Onder meer de A1 van Apeldoorn naar Hengelo is dicht door puin en mest op de weg. Verkeer kan er over de vluchtstrook, maar er staat wel file. Ook de A28 is in beide richtingen dicht bij Staphorst, eveneens door rommel op de weg.

Daarnaast zijn heel veel op- en afritten dicht, bijvoorbeeld op de A12 bij Bunnik, Maarsbergen en Veenendaal-West, en ook op de A30 zijn verschillende op- en afritten afgesloten met rommel. Op sommige plekken zijn hooibalen in brand gestoken.

Rijkswaterstaat heeft extra weginspecteurs opgeroepen, die ter plaatse voor een veilige situatie moeten zorgen. Geprobeerd wordt spullen op de weg zo snel mogelijk weg te krijgen. "Maar daar gaat wat tijd overheen", aldus de woordvoerder. Ook worden waar het kan verkeersmaatregelen genomen. Het handhaven van de openbare orde is aan de politie, zegt de woordvoerder. Volgens hem is de politie inmiddels op verschillende plekken aanwezig.

Weggebruikers krijgen het advies zeker woensdag voor vertrek goed te checken waar de problemen zijn en rekening te houden met de situatie op de weg.

LEES OOK: Kabinet wil sneller paar honderd miljoen beschikbaar hebben voor uitkopen boeren