De afgelopen dagen zijn meerdere Kamerleden thuis bezocht door boze boeren, die tegen de kabinetsplannen zijn om de stikstof met vijftig procent te reduceren. Onder anderen de woordvoerders van CDA, Derk Boswijk, en Tjeerd de Groot van D66 hebben bezoek aan huis gehad.

Bij Boswijk gebeurde dat dinsdag, terwijl niet hij thuis was, maar wel zijn jonge kinderen. Dit is voor de CDA-parlementariër aanleiding om de komende dagen thuis te blijven en niet naar de Kamer te gaan.

De Groot mijdt komend weekeinde zijn huis in Friesland, omdat er ’s avonds laat trekkers door de straat rijden. Hij wordt daarnaast dag en nacht gebeld door onbekende nummers.

Veiligheidsinstructies voor ongewenst huisbezoek

Tweede Kamerleden die het woord voeren over stikstof en landbouw hebben woensdag een mail met veiligheidsinstructies gekregen van de Beveiligingsautoriteit van de Tweede Kamer. Vorige week kregen alle fractievoorzitters al een e-mail met instructies.

Het gaat om instructies over hoe te handelen als Kamerleden ongewenst huisbezoek krijgen. Hen wordt in dit soort situaties onder meer geadviseerd de deur niet open te doen en direct 112 te bellen, bevestigen bronnen na een bericht van de NOS.

De Tweede Kamer bevestigt dat er een mail naar de woordvoerders is gestuurd, maar wil niet ingaan op de inhoud ervan. Over beveiligingszaken worden geen mededelingen gedaan, aldus een woordvoerder van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Bergkamp sprak woensdag met minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) over de huidige situatie. Zij krijgt veel signalen dat Kamerleden zich onveilig voelen. Hierover is contact met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "We trekken samen op; intimidatie en bedreiging van politici is nooit acceptabel", twitterde Bergkamp na het gesprek met de minister.

Boswijk, De Groot en ook VVD-Kamerlid Thom van Campen kregen vorige week het advies van de NCTV om niet naar het eerste boerenprotest in Stroe te gaan. Hun veiligheid kon niet worden gegarandeerd. De Groot en Van Campen hebben dat advies van de NCTV opgevolgd. Boswijk is daar wel met de boeren gaan praten.

LEES OOK: Actiegroep Farmers Defence Force wil stikstofbeleid ook juridisch aanvechten