Om weer in gesprek te kunnen gaan met de boeren is het zaak dat er snel een bemiddelaar wordt aangesteld, zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW in een verklaring.

Volgens voorzitter Ingrid Thijssen moet de bemiddelaar ook van het kabinet de ruimte krijgen om nieuwe innovaties toe te passen om boeren meer perspectief te bieden in het stikstofdossier. Ook om er zeker van te zijn dat natuurherstel niet “ten onrechte” op de plank blijft liggen.

De achterban van VNO-NCW maakt zich grote zorgen over de spanningen in de samenleving. Ook omdat perspectief ontbreekt. Thijssen wijst erop dat het verlenen van vergunningen al drie jaar zo goed als stilstaat vanwege de eerdere stikstofuitspraak van de Raad van State.

Lees ook: Waarom staan er door stikstof 18.000 bouwprojecten op losse schroeven? 4 vragen en antwoorden

"Niemand heeft er belang bij dat we in de loopgraven blijven zitten. We moeten het stikstofdossier zo snel mogelijk weer vlot trekken", aldus Thijssen. Volgens haar zou de bemiddelaar volgende week al aan de slag moeten gaan.

Daarmee wordt ook een signaal afgegeven dat boeren serieus genomen worden. Ze wijst ook in het bijzonder naar het plan vanuit de landbouwsector over het terugdringen van de stikstofuitstoot dat vorig jaar werd gepresenteerd.

Boerenactiegroep: 'An sich geen bezwaar'

Volgens de ondernemersorganisatie moet de bemiddelaar ook een duidelijk keuzemenu samenstellen, zodat boeren weten welke opties er zijn. Daarnaast moeten alle sectoren een bijdrage leveren aan de oplossing van het stikstofvraagstuk.

De actiegroep Agractie Nederland heeft vrijdag aangegeven een bemiddelaar zinvol te vinden. "Als bij het gesprek een bemiddelaar is om het gesprek vorm te geven hebben wij daar an sich geen bezwaar tegen. Maar dat gesprek moet niet met de bemiddelaar zijn, maar met minister Van der Wal", zegt voorman Bart Kemp.

Daarmee reageert hij op de uitspraken die premier Mark Rutte deed tijdens een debat over de boerenprotesten tegen de stikstofplannen afgelopen donderdag. Rutte zei dat een onafhankelijk bemiddelaar kan helpen om de gesprekken op gang te brengen. "We gaan niet aan tafel zitten met relschoppers, maar met boeren die zich ook ergeren aan het geweld."

Rutte wil hierover binnen een week een voorstel doen aan de Tweede Kamer.

Verschillende partijen in de Kamer hebben gepleit voor een bemiddelaar of verzoeningcommissie om de impasse tussen boeren en kabinet vlot te trekken, waaronder CDA, VVD, CU en BBB. Het stikstofconflict is hoog opgelopen. Boeren veroorzaken files door wegen te blokkeren en meerdere Kamerleden zijn thuis bezocht door boze boeren.

LEES OOK: Zo werkt het als de staat boeren wil uitkopen – een gemiddeld varkensbedrijf kan ruim €700.000 opleveren