De wegblokkades van protesterende boeren hebben er maandagmiddag voor gezorgd dat schappen in supermarkten gedeeltelijk leeg bleven en dat boodschappen niet bezorgd konden worden.

Protesterende boeren op trekkers blokkeren maandagmiddag meerdere wegen. Zo zijn er op de A67 meerdere blokkades bij de Belgische grens en ook bij Venlo staat het verkeer op die snelweg vast.

“Het verkeer kan er momenteel via de vluchtstrook langs, naar de Duitse grens”, zo meldt Rijkswaterstaat. Bij Helden is de A67 inmiddels weer tractorvrij, maar zijn de toeritten nog afgesloten. Bij Hapert rijdt het verkeer weer, nadat de politie daar ingreep.

Verder is de A1 richting Duitsland bij Hengelo dicht door een demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten.

Op de A28 van Groningen naar Zwolle veroorzaakt langzaam rijdend verkeer hinder voor de weggebruikers bij Meppel. De A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen is volgens Rijkswaterstaat weer vrij.

De boerenblokkades leidden op meerdere plekken in de levensmiddelensector tot overlast.

Tekort aan zuivel en versproducten

Journalisten van ANP bezochten in het begin van de middag zo'n twintig supermarkten en zagen dat hier en daar een tekort aan zuivel is ontstaan. Door de boerenacties bij distributiecentra raakten vooral dit soort verse producten hier en daar al op. Overige producten waren in het begin van de middag nog wel verkrijgbaar.

Bij een Dirk in Amsterdam-West stonden schappen voor kwark, melk en Griekse yoghurt leeg. Dat geldt ook voor enkele kaas- en zuivelschappen bij een Dekamarkt en een Vomar in Koog aan de Zaan, al zijn daar de meeste schappen in die categorie nog wel gevuld. Medewerkers wisten niet of het kwam door de boerenblokkades.

Bij een AH in Breda waren eveneens wat lege plekken te zien bij de zuivelafdeling. Volgens een vakkenvuller kwam dat deels door de blokkades, maar is er ook een reorganisatie gaande in het filiaal.

Bij de Jumbo in het centrum van Vianen waren juist sommige groenten op en was er ook iets minder vlees verkrijgbaar. "Onze vracht is vandaag helaas vertraagd", luidde een briefje op de koeling. Andere producten waren wel gewoon beschikbaar. Dezelfde tekst hing op een bijna leeg melkschap van een Jumbo in Baarn.

In een Vomar in Amsterdam-West werd in het begin van de middag brood in de schappen gelegd. Normaal komt dat al om 06.00 uur, vertelde een medewerker, maar vanwege vertragingen bij het distributiecentrum werd dat later.

De supermarktbranche zei te vrezen dat bepaalde producten maandag al uitverkocht zouden raken.

Albert Heijn en Picnic annuleren bestellingen

Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren doelwit van acties. Van die laatste keten blokkeren of blokkeerden boeren ten minste zes centra. Een gevolg voor Albert Heijn is dat een deel van de bestellingen moest worden geannuleerd.

Doordat ons distributiecentrum geblokkeerd is, zijn we later vandaag niet in staat jouw boodschappen in te pakken. Hierdoor kunnen we jouw bestelling van morgen (5 juli) helaas niet bezorgen, luidt een e-mail aan een klant. Klanten is gevraagd een nieuwe bestelling te plaatsen of naar de winkel te gaan.

Flitsbezorger Gorillas hoefde geen bestellingen te annuleren maar ondervond wel overlast. Omdat hun minimagazijnen worden bevoorraad vanuit Jumbo, kwam er minder binnen dan normaal. "Het kan zijn dat er minder op voorraad is dan klanten van ons gewend zijn", aldus de woordvoerster. Om wat voor soort producten het gaat, kon ze niet zeggen.

Onlinesupermarkt Picnic heeft als gevolg van de boerenprotesten in Noord-Holland wel een paar duizend orders moeten annuleren. Boeren hadden zich verzameld voor een verdeellocatie van de supermarkt in Zaandam. Daardoor konden een paar uur lang geen boodschappen worden bezorgd in die regio.

Volgens een woordvoerder van Picnic ging het alleen om klanten die boodschappen vanuit Zaandam geleverd zouden krijgen. In de rest van het land had de onlinesuper niet of nauwelijks problemen als gevolg van de protesten.

Géén tegendemonstratie van Vomar

Vomar zou volgens enkele media een tegendemonstratie hebben gevoerd door met vrachtwagens tractoren te blokkeren. Volgens Aart van Haren, directeur van de supermarkketen, is dat een verkeerde voorstelling van zaken.

We hebben geprobeerd om te voorkomen dat de verkeerssituatie uit de hand zou lopen. We wilde voorkomen dat boeren de openbare weg konden oprijden en dat ze daar zouden staan", stelde hij. Volgens hem is er een constructief gesprek gevoerd.

Ongeveer 60 tot 70 trekkers blokkeerden het distributiecentrum in de vroege ochtend, waardoor de vrachtauto's het terrein niet konden verlaten. "Ik had hier 94 vrachtauto's op de stoep staan met verse spulletjes die naar de winkel moesten. Als die niet konden gaan, zouden de spullen de afvalbak in kunnen aan het eind van de dag. Voor dat soort argumenten zijn ze toch wel ontvankelijk geweest, ze zeiden: dat is het laatste wat we willen", aldus Van Haren.

LEES OOK: Ook ondernemersclubs pleiten voor bemiddelaar om kloof tussen kabinet en boeren te overbruggen: boerenactiegroep heeft ‘an sich geen bezwaar’