Zowel in de fysieke boekwinkels als online weten mensen Bruna niet goed genoeg te vinden. De boekhandel verkeert dan ook in acute financiële problemen, schrijft het Financieele Dagblad op basis van het maandag uitgebrachte jaarverslag van Bruna over 2015.

De twee aandeelhouders PostNL en ING steken nu extra geld in de keten om te voorkomen dat Bruna omvalt. De boekhandel kan gebruikmaken van de kas van een tussenliggende holding, Postkantoren BV. En als dat niet genoeg is dan verstrekt ING een noodkrediet van vijf miljoen euro.

Bruna heeft een groot tekort aan werkkapitaal en lijdt aanhoudende verliezen. Maar met de injecties van PostNL en ING zou het bedrijf in elk geval tot april 2018 aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen.

In 2015 sloot Bruna zo’n dertig onrendabele vestigingen van franchisenemers en sindsdien is het aantal vestigingen alleen maar afgenomen. Klanten besteden minder dan verwacht en ook de hoge investeringen in de online activiteiten leveren nog weinig op, schrijft het FD.

Volgens directeur Schuyt is er wel zicht op verbetering, maar zal Bruna dit jaar nog geen winst maken:

"De focus zal hierbij zijn om de kosten verder onder controle te krijgen en daarnaast de verdienmodellen van Bruna te verbeteren."

Schuyt nam eind december het roer over directeur Fred Zeegers die op non-actief werd gesteld vanwege "een verschil van inzicht."

Zeegers had zich de woede van PostNL op de hals gehaald door een samenwerking aan te gaan met concurrerende postbedrijven DHL en Sandd.