Boeing heeft 90 procent van de rechtszaken over de crash met de Boeing 737 MAX van Lion Air in Indonesië geschikt.

Het is niet bekend hoeveel de nabestaanden krijgen, maar naar verluidt ging het tijdens een schikking in september 2019 om 1,2 miljoen dollar per zaak.

In 2018 en 2019 stortten twee 737 MAX-vliegtuigen binnen een half jaar na elkaar neer, door een fout in het besturingssysteem.

Over de andere crash met een 737 MAX-toestel van Ethiopian Airlines, lopen nog ongeveer honderd rechtszaken.

Boeing heeft 90 procent van de rechtszaken geschikt die door familieleden van slachtoffers van de vliegtuigcrash met een Boeing 737 MAX van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air waren aangespannen.

De vliegtuigbouwer heeft niet bekendgemaakt hoeveel de families van de slachtoffers krijgen maar bij een schikking eind september werden zaken naar verluidt geschikt voor ieder 1,2 miljoen dollar.

Het vliegtuig van Lion Air stortte in oktober 2018 kort na het opstijgen in de Javazee neer. Daarbij kwamen alle 189 inzittenden en bemanningsleden om het leven.

Lees ook op Business Insider

Behalve door nabestaanden van slachtoffers van de Lion Air-crash, is Boeing ook aangeklaagd door families van slachtoffers van een vliegtuig van Ethiopian Airlines dat in maart 2019 neerstortte, waarbij 157 mensen om het leven kwamen. Daarbij gaat het om ongeveer honderd rechtszaken.

Als gevolg van de twee ongelukken staan alle 737 MAX-toestellen al meer dan een jaar aan de grond. Problemen met het besturingssysteem speelden een beslissende rol bij het neerstorten, maar die zouden nu zijn opgelost. Eind vorige maand werd bekend dat Boeing mag beginnen met testvluchten om een nieuwe certificatie te krijgen.

LEES OOK: Boeing wil een schikking treffen met families van slachtoffers van Max 737-crashes – maar daar zit een kille, juridische strategie achter