Zakenman en miljardair Michael Bloomberg  vindt Donald Trump een ‘ramp’ en een ‘oplichter’. Bloomberg sprak op de Democratische Conventie in Philadelphia. In zijn toespraak veegde hij de vloer aan met Donald Trumps kwaliteiten als ondernemer. 

In zijn speech reageerde Bloomberg op Trumps voornemen om ‘meer ondernemerskwaliteiten in het Witte Huis te brengen’. Donald Trump wil met zijn business know-how de Amerikaanse economie nieuw leven inblazen. En dat valt goed bij kiezers die te maken hebben met lage lonen en werkeloosheid, zo schrijft de Financial Times.

Vernietigend spoor van list en bedrog

Maar het is know-how die hij volgens Bloomberg dus absoluut niet heeft. Sterker nog, Bloomberg noemde Trump een “destructieve executive” en een oplichter. Volgens Bloomberg heeft Trump tijdens zijn carrière een goed gedocumenteerd spoor achtergelaten van faillissementen, duizenden rechtszaken, boze aandeelhouders, bedrogen aannemers en gedesillusioneerde klanten. “Als Trump dit land gaat besturen als zijn onderneming, God sta ons bij.”

Bloomberg hield zijn publiek voor dat te veel Republikeinen immigranten de schuld geven van ’s lands problemen, terwijl te veel Democraten met de beschuldigende vinger naar de private sector wijzen. Hij is het niet altijd met Hillary Clinton eens, maar vindt het noodzakelijk om meningsverschillen opzij te zetten en gezamenlijk een “gevaarlijke demagoog” te verslaan.

Bloombergs toespraak was een regelrecht appel op de onafhankelijke en zwevende kiezers die overwegen om Trump te steunen. De oud-burgemeester van New York noemt zichzelf overigens ook onafhankelijk. Nadat hij eerder driemaal als Republikein tot burgemeester verkozen werd en zelfs enige tijd Democraat was. Eerder dit jaar speelde ook hij met de gedachte zich als onafhankelijk presidentskandidaat verkiesbaar te stellen.

Bloomberg, in zijn toespraak uiteraard verwijzend naar zijn eigen zakelijke succes, zei te weten hoezeer topmannen voor pragmatisme binnen de publieke sector kunnen zorgen. Maar, zo waarschuwde hij, Trump is geen probleemoplosser, maar een "bommengooier".

Kleine ondernemer kent Trump, maar Bloomberg niet

Trump heeft maar weinig bekende topmannen gemobiliseerd om hem voor te dragen, maar heeft vooral veel steun onder MKB-ondernemers. Bloomberg daarentegen is weer zeer bekend binnen corporate Amerika, maar nauwelijks bij ''de kleine ondernemer'. Dat laatste is was een belangrijke reden waarom hij zich niet verkiesbaar stelde als onafhankelijk presidentskandidaat.

Bloomberg noemde Trumps isolationistische ideeën over handel en immigratie hypocriet. Volgens Bloomberg wil Trump fabrikanten die hun productie naar China of Mexico verplaatsen straffen, terwijl de kleding die hijzelf verkoopt uit lagelonenlanden afkomstig is. En wil hij Amerikanen weer aan het werk hebben, maar manipuleert hij het Amerikaanse visumsysteem zodat hij tijdelijk laagbetaalde arbeidskrachten kan inhuren.

"Ramp in wording"

"Trumps businessplan is een ramp in wording", zei Bloomberg die waarschuwde dat het onder Trump voor kleine ondernemers moeilijker wordt om te concurreren, dat de pensioenen van miljoenen Amerikanen in gevaar komen en dat zowel de schuldenlast als de werkeloosheid zal stijgen. Een keuze voor Trump, aldus zijn collega-miljardair, is een keuze tegen het bedrijfsleven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl