• Het moederbedrijf van Blokker doet zijn 121 Belgische en 2 Luxemburgse filialen van de hand.
  • Koper is de Dutch Retail Groep van ondernemer Dirk Bron, de oprichter van Aktiesport. Die wil van de filialen een keten van discountwinkels maken.
  • Belgische vakbonden vrezen voor ontslagen, maar Bron zegt dat alle werknemers meegaan naar de nieuwe formule.

De Belgische en Luxemburgse filialen van Blokker worden door het moederbedrijf verkocht en gaan waarschijnlijk verder onder de naam Mega World. Dat werd vandaag bekend na een bijzondere ondernemingsraad die was belegd op het Belgische hoofdkantoor in Lier.

Blokker gaat zich helemaal richten op de Nederlandse markt. Mirage Retail Group doet de andere zaken van de hand. De koper is de Dutch Retail Groep van ondernemer Dirk Bron, de oprichter van Aktiesport.

De nieuwe eigenaar wil van de filialen nu een keten van discountwinkels maken. De ombouw van de 121 Belgische en twee Luxemburgse zaken moet de komende maanden plaatsvinden.

Blokker is al sinds 1977 actief bij de zuiderburen en heeft er 123 eigen winkels, een webshop en circa 670 medewerkers. Wat de aankondiging precies betekent voor de werkgelegenheid is nog niet duidelijk. Er zijn daarnaast geen financiële details naar buiten gebracht.

Personeel Blokkers gaat mee bij verkoop

Belgische vakbonden lieten in de aanloop naar de vergadering van vandaag weten te vrezen voor ontslagen. De situatie bij de Belgische Blokkers is namelijk niet bepaald rooskleurig. Op een vorige ondernemingsraad van Blokker België kregen de vakbonden te horen dat slechts acht van de 123 winkels daar winstgevend zijn.

Volgens de Dutch Retail Groep, een houdstermaatschappij die Dirk Bron speciaal voor zijn nieuwe plannen heeft opgezet, gaat al het personeel nu gewoon mee naar de nieuwe formule. Het zou gaan om zo'n 670 medewerkers.

In december stelde topman Michiel Witteveen nog dat Blokker als geheel eind 2021 weer een winstgevend bedrijf moet zijn. In 2018 leed Blokker volgens hem nog fikse verliezen van “een paar honderd miljoen”. België was volgens Witteveen nog wel een probleem. Daarom zouden de zaken in dat land dit jaar worden geëvalueerd.

Ongewijzigd verder gaan was door de opgelopen verliezen niet mogelijk en ingrijpende maatregelen waren onvermijdelijk", erkent Witteveen.

Lees meer: