’s Werelds grootste bloemenveiling, FloraHolland, wil andere tarieven gaan vragen voor kleine telers dan voor enorme bloemenbedrijven. Er moeten vijf verschillende vormen van lidmaatschap komen, met elk een eigen tarief.

Dat zegt bestuursvoorzitter Lucas Vos in het FD (€). Op dit moment is er nog een uniform lidmaatschap: elke bloemenhandelaar betaalt even veel. Dat is volgens Vos ‘niet meer van deze tijd’.

“Het maakt veel verschil of je vanuit Kenia grootschalig rozen verhandelt via de veilig of dat een kleine bloementeler in Nederland dat doet”, aldus Vos. “We doen wel alsof iedereen gelijk is, maar dat is natuurlijk niet zo.”

FloraHolland heeft 4500 leden. Het grootste deel daarvan zijn kleine kwekers. Maar er zijn ook honderden internationale bloemenbedrijven, die op enorme schaal bloemen verhandelen die vaak in Afrika worden geteeld.

Lees ook: Nederlandse rozenkwekers verhuizen naar Afrika: teelt in Nederland is gekelderd

Het plan is volgens Vos enthousiast ontvangen op regiobijeenkomsten die de bloemenveiling organiseert. De kwekers vinden wel dat ieder lid alle producten op de veiling moet blijven aanbieden.

FloraHolland maakte donderdag haar jaarcijfers bekend. Daaruit blijk dat het jaar werd afgesloten met een nettowinst van 12 miljoen. Kwekers verkochten hun bloemen voor een wat hogere prijs, met een gemiddelde stijging van 0,9 procent. Punt van zorg is wel de mogelijke Brexit; de Britse markt is goed voor 17 procent van de Nederlandse bloemenexport.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl