Huis, hypotheek, gas, elektra, pompprijzen, spaargeld en aandelen. Voor veel Nederlanders heb je daarmee een aantal cruciale gelditems te pakken. Afgezien van structurele zaken zoals het salaris en de belastingen.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Download hier de app voor Upday Nieuws

De zomervakantie mag dan zijn begonnen, op de huizenmarkt, de beurs, de energiemarkt en bij het tankstation zijn prijzen volop in beweging!  Bekijk hieronder de Blik op je Geld van de maand juli:


Huizenmarkt kookt over

Op de huizenmarkt stijgt het kwik keer op keer naar recordhoogten. Ook in het tweede kwartaal van dit jaar zijn huizen weer meer waard geworden, met een plus van gemiddeld 10,4 procent. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt inmiddels 288.000 duizend euro, blijkt uit de meest recente cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Als woningbezitter ben je gemiddeld 27.500 euro rijker dan in dezelfde periode vorig jaar. Per maand komt dat neer op 2.292 euro. Dat wil zeggen: op papier, want alleen wie als verkoper op de woningmarkt profiteert van de hogere huizenprijs, kan het gevoel van rijkdom ook verzilveren.

Uiteraard zijn er grote lokale verschillen. Woon je in de Randstad, dan zit je er warmpjes bij qua woningwaarde. Maar in Zuidoost-Groningen is het een heel andere verhaal. Bekijk hier wat de huizenprijs bij jou in de buurt doet.

Lees ook op Business Insider


Hypotheekrente: richting bodemniveau

(klik voor uitvergroting)

Hypotheekrentes zijn nog steeds een fijne, koele bries voor de hete huizenmarkt. Van Bruggen Adviesgroep verwacht renteverhogingen op de middellange termijn, maar dat is voorlopig niet aan de orde.

Geldverstrekkers voerden de afgelopen weken weer renteverlagingen door. In juli zijn de populairste hypotheekrentes van 10 en 20 jaar vast gedaald naar respectievelijk gemiddeld 1,9 procent en 2,4 procent. Dit betreft hypotheken met NHG-garantie. Hypotheekrentes naderen hiermee weer het bodemniveau van begin dit jaar.

Superfijn als je nu een huis koopt of een nieuwe rentevaste periode ingaat. De lage rente zorgt ervoor dat huizenkopers de rente liever voor langere tijd vastzetten. Lees hier drie scenario’s om rekening mee te houden als je moet kiezen tussen verschillende rentevaste periodes


Sparen: inflatie eet je spaargeld op

Geen grafiek om vrolijk van te worden. De hoogste variabele spaarrente is in juni blijven steken op 0,35 procent, blijkt uit gegevens van spaarinformatie.nl. De inflatie kwam in dezelfde maand uit op 1,7 procent. Dit betekent dat je slapend armer wordt, omdat de koopkracht van spaargeld afneemt.

Spaargeld langer vastzetten dan? Ook dat biedt voorlopig geen soelaas: je moet spaargeld minstens 18 jaar vastzetten om 1,7 procent rente te krijgen. Dat is erg lang, mochten rentes in de tussentijd weer stijgen…


Beurs: aandelen klem tussen bloeiende economie en handelsoorlog

(klik voor uitvergroting)

Het is lastig kiezen voor beleggers: echt reden tot klagen over de economische groei en de bedrijfswinsten in westerse landen is er niet. Maar toch knaagt het. Vooral het idee dat politieke aardbevingen het zonnige beursklimaat kunnen verstoren, zorgt voor onrust onder beleggers.

Meest prominent is de zorg over een escalatie van het handelsconflict dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangezwengeld. Komt het tot een echte handelsoorlog waar de VS, China en de Europese Unie last van krijgen?

Medio juli staat de Amsterdamse AEX-index op een niveau van ongeveer 560 punten. Nog altijd een winst van bijna 8 procent vergeleken met een jaar eerder. Maar sinds de start van dit jaar doet de aandelenmarkt per saldo weinig.


Benzine en diesel: volle tank €7 tot €10 duurder

Stijgende olieprijzen hebben duidelijk invloed op de pompprijs. Een liter euro ongelood kostte in juni gemiddeld 1,66 euro. Dat is 0,14 euro meer dan een jaar geleden en scheelt op een volle tank benzine van 50 liter zo’n 7 euro. Toch zoiets als drie koppen koffie.

De dieselprijs lag afgelopen maand op gemiddeld 1,36 euro per liter, ofwel 20 cent meer dan een jaar eerder. Op een volle tank is dat 10 euro extra.

Vooral geopolitieke zaken drijven de brandstofprijzen op, zoals de spanning in het Midden-Oosten door Amerikaanse sancties tegen Iran.

Ook lijkt oliegrootmacht Saudi-Arabië gevoelig voor de oproep van Donald Trump om de olieproductie te verhogen, zodat olieprijzen in ieder geval niet verder klimmen. Met de Amerikaanse Congres-verkiezingen in aantocht, kan de Amerikaanse president lagere pompprijzen goed gebruiken.


Je betaalt meer voor stroom

Stroomprijzen vertonen een opwaartse beweging. In de grafiek hierboven is de gemiddelde ‘kale’ stroomprijs per kilowattuur weergegeven, zoals bijgehouden door financiële vergelijker Pricewise.nl.  Dit is de prijs zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de BTW. Bij elkaar komen deze heffingen neer op ongeveer 15 cent per kilowattuur bovenop de kale stroomprijs.

Het gaat in de grafiek om de stroomprijs voor 1 jaar vast. Die bedraagt per juli 2018 gemiddeld op 6 cent per kilowattuur. Dat is iets hoger dan de gemiddelde prijs van 5,7 cent voor de variabele stroomprijs.

Maar, zoals te zien in de grafiek, een jaar geleden lag de stroomprijs voor 1 jaar vast op 4,7 cent per kilowattuur. De gemiddelde variabele prijs lag toen op ongeveer hetzelfde niveau.

Aangezien de variabele stroomprijs is gestegen in de afgelopen twaalf maanden, zou vastzetten van de stroomprijs niet ongunstig zijn geweest. Bij een verbruik van 3.500 kwh per jaar maakt 1 cent toch een verschil van 35 euro, exclusief belastingen.


Op jaarbasis €53 meer voor gas

De prijs van aardgas verloopt over de afgelopen twaalf maanden iets grilliger dan de stroomprijs, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek. In juli 2018 ligt de kale gasprijs, exclusief belastingen, voor 1 jaar vast op 0,27 euro per kuub. Dat is liefst 4 cent hoger vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De energiebelasting, ODE en BTW voegen samen ongeveer 0,40 euro toe aan de kale gasprijs.

De variabele, kale gasprijs lag een jaar geleden op 0,24 euro per kuub en is per juli 2018 gestegen naar 0,265 euro per kuub. Ook hier geldt dat een jaar geleden 1 jaar vast zetten gunstig was geweest en een besparing had opgeleverd van ongeveer 53 euro, exclusief belastingen.


LEES OOK Hypotheekrente 10 of 20 jaar vastzetten – 3 scenario’s om rekening mee te houden