• Februari heeft meerdere meevallers voor je portemonnee. Zo zijn energieprijzen verder gedaald en is het gat tussen spaarrentes en de inflatie iets minder groot geworden.
  • Maar er zijn ook minder positieve ontwikkelingen: de hypotheekrente is weer aan het stijgen.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Februari heeft meerdere positieve ontwikkelingen voor je financiële situatie. Zo zijn energieprijzen voor gas en stroom verder gedaald, wat betreft de contracten voor nieuwe klanten.

Verder koelen prijsstijgingen iets af, waardoor het gat tussen de inflatie en spaarrentes een beetje kleiner wordt.

Minder fijn nieuws is dat hypotheekrentes eind februari weer licht zijn gestegen, na een eerdere daling. Intussen stegen de huizenprijzen in januari verrassend genoeg ten opzicht van december.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van februari 2023.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: weer een kleine stijging

bron: CBS, Kadaster
bron: CBS, Kadaster

De gemiddelde huizenprijs is in januari met 1,5 procent gestegen, vergeleken met een maand eerder, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maand. Dat is de eerste prijsstijging na vijf opeenvolgende maanden van dalingen.

Op jaarbasis was er in januari ook sprake van een toename van de gemiddelde woningprijs, maar die bedroeg slechts 1,1 procent. Dat is de kleinste prijsstijging op jaarbasis in bijna negen jaar.

Huizenprijzen dalen naar verwachting 6 procent in 2023.

Op de wat langere termijn kan er aanhoudende krapte blijven bij het aanbod van koopwoningen, vanwege de beperkte oplevering van nieuwbouwwoningen. Nederlandse gemeenten gaven in 2022 bijvoorbeeld fors minder vergunningen af voor de bouw van nieuwe koopwoningen dan een jaar eerder.

Lees meer: Gemeenten geven minder nieuwbouwvergunningen af: deze 3 provincies gaan aan kop met nieuwbouw

Hypotheekrente op kantelpunt

Op de hypotheekmarkt lijkt sprake van een kentering: hypotheekrentes met langere rentevaste perioden zijn richting het eind van de maand weer licht gestegen.

In de bovenstaande grafiek hebben we de gemiddelde hypotheekrentes voor de rentevaste perioden van 10 jaar weergegeven met en zonder de NHG-verzekering. Voor de hypotheekrente zonder NHG gaat het om leningen die tegen 100 procent van de marktwaarde zijn afgesloten. De data komen van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

De grafiek laat zien dat hypotheekrentes vorig jaar hard begonnen te stijgen. In november kwam de stijging tot stilstand, waarna hypotheekrentes licht begonnen te dalen. Momenteel staat de gemiddelde hypotheekrente op hetzelfde niveau als in oktober 2022.

Waar de hypotheekrentes vanaf dit punt heengaan, hangt onder meer af van de rentes op de kapitaalmarkt. Deze zijn sinds medio januari aan het stijgen. Zo is de rente op de 10-jaars staatslening van Nederland sinds begin februari gestegen van 2,3 procent naar een actueel niveau van ruim 2,8 procent.

Als je een hypotheek afsluit moet je goed nadenken voor welke rentevaste periode je kiest. In februari was namelijk een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar een fractie goedkoper dan de 5-jaars variant.

Lees meer: Hypotheekrente: lenen voor 10 jaar vast goedkoper dan voor 5 jaar vast


Sparen: kloof met inflatie iets minder groot

De spaarrente is de afgelopen weken nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven. De hoogste spaarrente op vrij opneembare rekeningen lag deze maand bij in Nederland gevestigde banken op 1 procent, net als in januari, volgens gegevens van de site spaarinformatie.nl.

Ondertussen is de inflatie in januari licht gedaald tot 7,6 procent. In december bedroeg de gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten nog 9,6 procent. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

Het gapende gat tussen spaarrentes en de inflatie betekent dat de zogenoemde reële spaarrente, waarbij je een correctie toepast voor de inflatie, nog altijd fors negatief is. Anders gezegd: de rentevergoeding is veel te laag om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld met 1.000 euro spaargeld over een jaar evenveel spullen kunt kopen als nu.

Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen, lag in januari wel wat hoger dan in december. De gemiddelde prijstijging van deze producten bedroeg vorige maand 14,5 procent, tegen 14 procent in de maand ervoor.

Lees ook: Spaarders raakten afgelopen jaar €35 miljard aan koopkracht kwijt door hoge inflatie


Beurs: stijging AEX valt stil

AEX-index. Bron: Markets Insider
AEX-index. Bron: Markets Insider

De beursrally van begin dit jaar zette tot medio februari door, maar is daarna stilgevallen. De AEX-index staat sinds eind december nog wel zo'n 6,5 procent in de plus, maar boekte per saldo nauwelijks vooruitgang meer in februari.

Beleggers waren aanvankelijke optimistisch over de stand van de economie nu de inflatie aan het afkoelen is. Dit zou kunnen betekenen dat centrale banken minder hard op de rem hoeven te trappen en dat de lang verwachte recessie wellicht vermeden kan worden.

Het lijkt er echter op dat optimisten iets te hard vooruit zijn gelopen op de muziek, want de inflatiecijfers van februari duiden erop dat prijsstijgingen nog altijd veel sterker zijn dan wenselijk is volgens centrale banken. Rentes zijn hierdoor in februari sterk gestegen en dat had zijn weerslag op aandelenmarkten.

Sommige beleggers zijn ronduit pessimistisch over de vooruitzichten voor de beurs. Zo denkt topbelegger Michael Burry dat de huidige opleving met de dotcomzeepbel van rond de eeuwwisseling vergeleken kan worden. Hij benadrukte dat rally's die kort duren gebruikelijk zijn tijdens een recessie.

Lees meer: De strijd tussen optimisten en pessimisten op de beurs is heviger dan ooit: dit zijn de vooruitzichten voor 2023, volgens 7 experts


Goedkopere diesel, benzine blijft op hetzelfde niveau

De prijs van benzine is in februari ongeveer gelijk gebleven vergeleken met een maand geleden. De prijs van diesel is wel gedaald ten opzichte van medio januari.

De dieselprijs lag op 13 februari op gemiddeld 1,68 euro per liter. Dat was lager dan het niveau van begin februari, toen de prijs gemiddeld 1,80 euro per liter bedroeg. Vergeleken met de gemiddelde prijs van 1,77 euro een maand eerder is diesel bijna 10 cent goedkoper geworden.

De prijs per liter ongelode benzine stond op 13 februari op 1,82 euro, vergeleken met 1,81 euro een maand eerder.

In brede zin volgen de prijzen aan de pomp de ontwikkeling van de olieprijs. Olieprijzen zijn in de afgelopen vier weken licht gedaald. De prijs van Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, tikte op 21 februari een niveau van ruim 83,49 dollar per vat aan, tegen een prijs van 88 dollar per vat een maand eerder.

De neerwaartse prijsontwikkeling van olie is volgens verschillende economen een teken dat er een wereldwijde recessie op komst is. Als de economie krimpt, is de vraag naar grondstoffen laag en dat zorgt voor een neerwaartse druk op de olieprijzen.

Lees meer: Prijzen van olie en koper zijn ondanks de heropening van China aan het dalen: dat lijkt een teken dat er een wereldwijde recessie op komst is


Stroom: een kleine daling van variabel tarief

Prijzen voor stroom in februari verder gedaald, nadat ze afgelopen najaar tot ongekende hoogtes waren gestegen.

De gemiddelde stroomprijs die financiële vergelijker Pricewise bijhoudt, te zien in de bovenstaande grafiek. Sinds augustus 2022 kijken we alleen over prijzen op basis van de variabele contracten voor nieuwe klanten.

Energieleveranciers bieden nog amper vaste contracten aan, waardoor er te weinig datapunten zijn om de meest actuele prijs voor een contract van 1 jaar vast te berekenen. Naar verwachting gaan energiebedrijven komend voorjaar weer vaste contracten aanbieden.

De gemiddelde variabele prijs voor nieuwe stroomcontracten, exclusief belastingen, is gedaald naar bijna 0,39 euro per kWh. Inclusief de energiebelasting, de ODE-belasting en de btw komt dit neer op ongeveer 0,54 euro per kWh. Hiermee liggen prijzen per saldo nog boven het maximum van het prijsplafond voor energie, dat op 0,40 euro per kWh is vastgesteld.

De daling van stroomprijzen volgt de lagere prijzen op groothandelsmarkten, die eerder een afname lieten zien vanwege de goed gevulde gasopslagen en het zachte weer, concludeert Pricewise. De kenners merken op dat gezien de forse daling op groothandelsmarkten er nog veel ruimte is voor de consumentenprijzen om te dalen.


Gasprijs: daling zet door

De variabele prijzen voor gas zijn in februari eveneens gedaald, meldt Pricewise.

Bij variabele contracten voor nieuwe klanten ligt de gemiddelde prijs per kuub, exclusief belastingen, in januari op ongeveer 1,40 euro, volgens de data van Pricewise. Inclusief belastingen gaat het dan om gemiddeld 2 euro per kuub voor nieuwe variabele contracten. Ook dit is nog hoger dan het maximumtarief van het prijsplafond, dat op 1,45 euro per kuub ligt.

Voor 1 jaar vast is er in november geen gemiddelde prijs beschikbaar, omdat er nauwelijks meer vaste contracten worden uitgegeven.

De verdere daling van energieprijzen ligt wel in het verschiet, verwacht Pricewise. De kenners wijzen naar de grote energieleveranciers Vattenfall, Essent en Eneco die prijsverlagingen doorvoeren voor bestaande klanten per 1 april.

Lees meer over geldzaken: