• De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock heeft voor het eerst twee van zijn beleggingsfondsen toestemming gegeven om te handelen in bitcoin futures.
  • De bitcoin steeg eerder deze maand naar een recordhoogte van 41.000 dollar, maar nam daarna gas terug.
  • De fondsen mogen alleen handelen in termijncontracten voor de bitcoin, waarbij er een afrekening in contanten plaatsvindt en niet in bitcoins.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, het Amerikaanse bedrijf BlackRock, heeft twee van zijn beleggingsfondsen toegestaan om te handelen in termijncontracten voor de bitcoin. Dat blijkt uit een melding van BlackRock bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

BlackRock maakt het hiermee voor beleggers in de twee fondsen voor het eerst mogelijk om mee te liften met de koersbewegingen van de bitcoin. De twee fondsen die mogen handelen in bitcoin-futures zijn het BlackRock Strategic Income Opportunities en het BlackRock Global Allocation Fund.

Futures (termijncontracten) zijn beleggingsproducten waarbij twee partijen een afspraak maken om een bepaald product tegen een bepaalde prijs in de toekomst te kopen of verkopen. Daarbij kan sprake zijn van een fysieke leveringsplicht voor de verkopende partij, als het om agrarische producten of olie gaat.

Maar er zijn ook futures waarbij alleen het contante verschil tussen de afgesproken koop/verkoopprijs en de dagwaarde bij het aflopen van het termijncontract wordt verrekend.

De fondsen van BlackRock mogen alleen handelen in futures met een contante afrekening in dollars. Er is dus geen sprake van daadwerkelijke handel in bitcoin met een leveringsplicht van bitcoins.

Bovendien zullen de twee beleggingsfondsen van BlackRock alleen handelen in bitcoin futures die zijn geregistreerd bij de Commodity Futures Trading Commission. Momenteel is alleen de Chicago Mercantile Exchange (CME) geregistreerd.

Sterke koersschommelingen bitcoin

Bitcoin steeg eerder deze maand tot een recordhoogte van 41.000 dollar. In de nacht van donderdag op vrijdag zakte de bitcoin terug tot onder de 30.000 dollar, om vrijdagochtend terug te keren tot iets boven dat niveau

Lees ook: Bitcoin zakt onder $30.000: verlies van 25% in 14 dagen

Het totale beheerde vermogen van BlackRock bedroeg eind vorig jaar zo’n 8.700 miljard dollar. In december zei CEO Larry Fink dat de populairste crypomunt ter wereld dagelijks grote schommelingen vertoont en mogelijk een rol op de wereldwijde financiële markten gaat spelen.

Hoofd beleggingingen Rick Rieder zei kort daarna tegen persbureau Bloomberg dat er een duidelijke vraag is naar bitcoin en dat de munt “voor lange tijd deel zal gaan uitmaken van beleggingsportefeuilles.”

Lang niet alle belangrijke spelers in de financiële wereld zijn fan van cryptomunten. De beoogde nieuwe Amerikaanse minister van Financiën en voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen zei deze week dat de bittoin en vergelijkbare munten “vooral gebruikt worden” voor illegale activiteiten en dat het gebruik aan banden moet worden gelegd.

Lees hier meer over bitcoin en andere cryptomunten: