Black Friday maakt hebberig.

De hoge kortingen die je bij webwinkels ziet zorgen ervoor dat je plotseling dingen wil kopen die je helemaal niet nodig hebt. Die VR-bril is nú 100 euro afgeprijsd, morgen is die korting weg en wat nou als ze straks allemaal zijn uitverkocht?

Voor je het weet heb je ‘m besteld en slingert die bril vervolgens maandenlang vrijwel ongebruikt rond in je huis.

Dat is behoorlijk zonde van je geld. Je kunt op Black Friday ook slim te werk gaan en producten kopen die je daadwerkelijk gaat gebruiken. Maar wat dan?

Daarmee helpen we je een beetje op weg. De afgelopen tijd kochten we als Business Insider-redactie een aantal producten voor in het huishouden die we iedereen zouden aanraden en die ons leven een stuk makkelijker maakten. Vandaag gelden er hoge kortingen op die producten, dus wie weet heb je wat aan onze tips:


Een airfryer

Vorig jaar kocht ik op Black Friday een airfryer, met de gedachte dat ik dan relatief gezonde patat zou kunnen maken. In het begin gebruikte ik hem daar ook veel voor en hoewel andere mensen vaak denken dat airfyer-patat een stuk minder lekker is dan ‘echte’ patat, vind ik dat enorm meevallen. De patat uit de airfryer is bij ons wat knapperiger, maar dat vind ik misschien wel lekkerder.

Lees ook op Business Insider

Maar de echte reden dat ik hem iedereen zou aanraden, is omdat je hem voor veel meer dingen dan alleen patat kunt gebruiken. Je kunt er gemakkelijk lekkere groenteschotels in maken, vlees en vis in grillen of roosteren en je kunt er zelfs muffins, cupcakes en crème brûlee mee maken.

Daarnaast scheelt de aifryer mij een hoop gedoe in de keuken. Als ik voor veel mensen kook en het gasfornuis en de oven al vol staan, is het heel makkelijk om wat aardappels of groenten in de airfryer te gooien. Ik heb er dan geen omkijken naar en het maakt koken een stuk makkelijker.

Zelf heb ik een airfryer van Philips en daar ben ik heel tevreden mee. Vandaag is bij Bol.com dit model van het bedrijf in de aanbieding. Maar er zijn genoeg andere goede airfryers op de markt. Via Amazon koop je bijvoorbeeld voor 62 euro dit model van Princess.

Lisa Boerop, redacteur ondernemen & lifestyle


Een luchtreiniger

Eén van onze buren heeft een houtkachel zonder goed filter. Geen idee wie het is, en ik heb ook weinig zin om de relatie met m’n buren op het spel te zetten door bij iedereen aan te bellen om te vragen of ze hem alsjeblieft de deur uit kunnen doen, maar het gevolg is dat in de winter de hele buurt naar houtrook stinkt. En dus ook ons huis als we een raampje openzetten om te luchten.

Niet luchten is ook geen optie omdat er binnen ook een hoop schadelijke stoffen in de lucht komen, zoals na het koken. Daarom gingen we op zoek naar een goede luchtreiniger: dan konden we eindelijk ons huis luchten en tegelijkertijd de lucht binnenshuis gezond houden, ondanks de houtkachel van de buren.

Met een hoop korting konden we een toren van Dyson kopen en ik ben er ontzettend blij mee. Via de app kan ik zien dat de lucht in ons huis inderdaad behoorlijk vies wordt zodra de houtkachel aanstaat, maar ook de spits zorgt binnenshuis voor behoorlijk wat vervuiling en na het koken blijft de lucht een paar uur vies. De Dyson detecteert dat automatisch en gaat dan vanzelf aan de slag om de schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Bijkomend voordeel: ook de geurtjes verdwijnen.

Voor mensen die last hebben van hooikoorts heeft de Dyson nog een extra voordeel. Hij filtert namelijk ook pollen uit de lucht.

Dyson is een behoorlijk duur merk, maar het heeft vandaag wel goede aanbiedingen op de website. Via Coolblue kun je een luchtreiniger van Philips kopen met flinke korting, die ook goede beoordelingen krijgt, en bij Amazon is dit goedkopere model van Levoit in de aanbieding.

Lisa Boerop, redacteur ondernemen & lifestyle


Een foodprocessor

Het lijkt een beetje een kneuterig ding, zoiets dat je moeder vroeger ook altijd had. Maar sinds we een foodprocessor in huis hebben, eten we veel meer heerlijke verse salades. Nooit meer van die dure voorgesneden groente in huis halen; we kunnen het nu zelf.

Ik noem het meestal een keukenmachine, maar dát is eigenlijk zo’n ding met een kom die zeer goed geschikt is om dingen te mixen en bijvoorbeeld deeg te kneden. Rasp- en snijwerk doe je makkelijker met mijn favoriete apparaat, de foodprocessor.

Met alle toebehoren geeft een foodprocessor je een hele reeks aan opties. Je kent het wel van tv: hakken, snijden en raspen. Het kan allemaal en het werkt ook heel goed. Daarnaast kun je er makkelijk milkshakes en smoothies mee maken.

Hoewel de machine uit allemaal losse onderdelen bestaat, mesjes, bakjes en een mixer is het een eitje om het hele ding schoon te maken onder de kraan.

Uiteindelijk zorgt die hele modulaire opzet er voor dat je overal bij kunt, zodat er na het maken van een salade nergens meer snippertjes blijven hangen. Ik heb zelf een Kenwood, maar ook de apparaten van Maximix worden goed getest.

Gyurka Jansen, product owner Business Insider


Een Sodastream

Zelf zag ik de noodzaak van een Sodastream, een apparaat waarmee je zelf bruisend water kunt maken, nooit zo. Thuis drink ik maar af en toe frisdrank, dus waarom zou ik tientallen euro’s uitgeven om het zelf te kunnen maken?

Desondanks besloot ik er een paar maanden geleden een te kopen. Tijdens een feestje zette een vriendin een fles met het bruisende water op tafel, en ik vond het veel lekkerder dan normaal water. En water is ook nog eens een gezonde keuze.

Sindsdien gebruik ik hem regelmatig. In plaats van frisdrank in de supermarkt te kopen, drink ik zelfgemaakt bruisend water en voeg ik daar bijvoorbeeld munt of komkommer aan toe. Zeker in de zomer is dat lekker, en als er vrienden langskomen om te eten is het ook erg makkelijk om met de Sodastream een karaf met lekker water op tafel te zetten.

Als je niet zo van bruisend water houdt is een Sodastream natuurlijk geen aanrader, maar anders wel. Je hoeft dan niet meer met zware flessen uit de supermarkt te zeulen en je bespaart een hoop plastic verpakkingsmateriaal.

Bij Bol.com is het model van de Sodastream dat ik heb op dit moment in de aanbieding voor 60 euro. Normaal gesproken koop je ‘m bij de Blokker voor 70 euro. Er zijn ook andere apparaten waarmee je bruisend water kunt maken, zoals die van Aarke. Hoewel die een mooier ontwerp hebben, zijn ze ook een stuk duurder.

Lisa Boerop, redacteur ondernemen & lifestyle

Lees meer over Black Friday: