200 dollar voor een fles wijn? Klinkt veel. Maar dan heeft de fles wel wifi én een aanraakscherm. Een Amerikaanse startup wil wijn houdbaar maken met een speciale fles.

Wijn en zuurstof gaan niet samen. Een beetje kenner proeft het verschil tussen een net aangebroken fles en één die al een paar dagen open is. Genoeg wijndrinkers maken geen hele fles soldaat op dezelfde avond, en dus vond de Amerikaanse startup Kuvée het tijd voor een revolutie in houdbaarheid.

Het bedrijf uit Boston heeft daarom een systeem ontwikkeld dat uit twee delen bestaat: een fles van 199 dollar en de ‘wijncartridges’, die tussen de 15 en 50 dollar gaan kosten. De cartridges klikken in de fles en kunnen na het eerste glas nog een maand bewaard worden met dank aan een foefje dat de zuurstof buiten houdt.

48 wijnen beschikbaar

“Eerlijk gezegd was mijn interesse puur persoonlijk”, zegt de Californische wijnmaker Michael DiGiulio tegen Bloomberg. “Mijn vrouw drinkt niet veel en ik ook niet. Dus we openen eigenlijk zelden een fles wijn.”

Tot nu toe zijn er 48 wijnen beschikbaar, allen Amerikaans, en Nederlandse wijnliefhebbers moeten geduld hebben voordat de Kuvée de oceaan zal oversteken. De wijn van DiGiulio is ook te koop en met het aanraakscherm is er meteen meer te bestellen, voor het geval de Kuvée-gebruiker de wijn wel kan waarderen.

Het scherm is wellicht de bizarste toevoeging aan de fles. Als er een wijncartridge in de fles zit, laat het scherm uiteraard zien welke wijn je drinkt en wat voor gerechten er goed bij passen. Ook is ongeveer vermeld hoeveel wijn er nog over is.

Drempel lager

De maker van Kuvée, Vijay Manwani, hoopt dat zijn systeem een hele nieuwe markt van wijnliefhebbers kan aanboren. Als mensen niet meer bang zijn voor bedorven wijn, is de drempel om nieuwe flessen te bestellen hopelijk lager. En met een langer behouden smaak is het ook eenvoudiger om je eigen voorkeuren te leren kennen.

Maar niet iedereen is enthousiast. The Verge-redacteur Jacob Kastrenakes schrijft: "De Kuvée is zonder twijfel één van de belachelijkste uitvindingen binnen het 'Internet der Dingen'." Hij klaagt ook over de 'onflatteuze' bewegingen die nodig zijn om een cartridge te vervangen en dat het niet lang uithoudt op een volle accu.

De vergelijking met koffiecupsystemen als Senseo en Keurig is snel gemaakt. Maar die gaat niettemin niet op, meent Kastrenakes. "De wijnfles heeft geen 'disruption' nodig, maar verschillende maten."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl