Sinds de cryptocrash van afgelopen januari is het handelsvolume voor de bitcoin bijna gehalveerd.

Dat heeft twee belangrijke gevolgen: betalen met de belangrijkste cryptomunt ter wereld  is goedkoper geworden. Maar volgens technische analisten is het perspectief voor de koersontwikkeling minder gunstig geworden.

Op de site blockchain.info kun je het dagelijkse aantal transacties met de bitcoin volgen.

In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat het handelsvolume recent op twee momenten piekte: medio december 2017 toen de koers van de bitcoin piekte op ongeveer 20.000 dollar; en begin januari dit jaar toen de crash van cryptomunten zich ontvouwde. (Klik voor uitvergroting)

Sinds de piekvolumes van januari is het aantal dagelijks transacties met de bitcoin gedaald naar minder dan 200.000.

Omdat beleggers minder transacties doen, is het ook minder druk bij zogenoemde ‘miners’ die transacties met de bitcoin verwerken. De kosten voor het verwerken van transacties zijn daarom ook fors gedaald, zo valt te zien in onderstaande grafiek van de site bitinfocharts.com.

(Klik voor uitvergroting)

Lees ook op Business Insider

Moest je bij aankoop van een kopje koffie met de bitcoin in januari meer dan 40 dollar neertellen voor de bijkomende ‘transactiekosten’; inmiddels is dat nog maar 3 dollar.

Ook transactiekosten van 3 dollar zijn nog relatief hoog: bij aankoop van een kopje koffie met de bitcoin zijn je transactiekosten een extra kopje koffie. Ofwel: één voor de prijs van twee. Maar bij grotere aankopen zijn transactiekosten van 3 dollar beter behapbaar.

‘Bitcoin kan verder dalen’

Volgens technisch analist Odmar Godbole is het gedaalde handelsvolume van de bitcoin echter geen goed teken voor de koers van de bitcoin, zo zegt hij in een bijdrage op de site coindesk.

De bitcoin noteert dezer dagen zo rond de 10.000 dollar. De bitcoin bewoog de afgelopen weken tussen de 6.000 dollar en 11.700 dollar.

Godbole acht de kans redelijk groot dat de belangrijkste cryptomunt ter wereld de komende weken weer richting de 8.000 dollar gaat en mogelijk richting de 6.000 dollar.

(Klik voor uitvergroting)

Volg de koers van de bitcoin hier op finanzen.nl