Drie roerige dagen voor de bitcoin. Een technische wijziging in het digitale netwerk waar alle transacties met bitcoin worden vastgelegd, werd begin deze week afgeblazen.

De beoogde aanpassing van het bitconnetwerk, Segwit2x genaamd, is van de baan. Als reactie daarop steeg de cryptomunt woensdag even tot boven 7.800 dollar om vervolgens hard terug te vallen.

Vrijdagmiddag noteerde de bitcoin onder de 6.800 dollar, een daling van zo’n 13 procent ten opzichte van het piekniveau.

De afsplitsing, een ‘hard fork’ genoemd in de wereld van cryptomunten, zou plaatsvinden halverwege deze maand.

Het idee achter Segwit2x was om de snelheid van de verwerking van transacties te vergroten. Maar de bitcoinontwikkelaars achter de voorgenomen afsplitsing komen er zelf niet goed uit hoe de technische aanpassing eruit zou moeten zien. Daarom is  besloten het hele proces af te blazen.

Opmars bitcoin cash

Het lijkt erop dat een eerdere afsplitsing, bitcoin cash, profiteert van de val van de bitcoin. De koers van bitcoin cash stond vrijdag ruim 20 procent hoger. 

Bitcoin cash werd eerder dit jaar gevormd door een deel van de gemeenschap van bitcoinontwikkelaars. Deze variant maakt het wel mogelijk om grotere hoeveelheden transacties tegelijk te verwerken

Lees ook op Business Insider

LEES hier meer details op finanzen.nl

Volg de koers van de bitcoin op finanzen.nl in dollar en euro.

bitcoin, crash, segwit, splitsing, hard fork