• De bitcoin heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een flinke stap terug gedaan en zakte even onder de 30.000 dollar.
  • In veertien dagen tijd heeft de belangrijkste cryptomunt ongeveer een kwart van zijn waarde verloren.
  • Na een ongekend sterke stijging in de tweede helft van 2020 heeft de sterk speculatieve digimunt moeite om de opgaande lijn door te zetten.

De bitcoin is in de nacht van donderdag op vrijdag voor het eerst in weken onder de waarde van 30.000 dollar gezakt, tot ruim 29.000 dollar.

Daarmee dreigt de koers van ’s werelds bekendste cryptomunt weer in een vrije val te belanden, na de sterke opmars van de afgelopen maanden.

Vrijdagochtend noteerde de bitcoin weer iets boven de 30.000 dollar. Per saldo heeft de belangrijkste cryptomunt sinds het bereiken van het piekniveau van ruim 41.000 dollar op 8 januari in veertien dagen tijd een kwart van zijn waarde verloren.

Aanvankelijk leek de opmars van de bitcoin zich dit jaar door te zetten. Maar sinds twee weken hapert de opmars van de bitcoin.

De waardedaling van de bitcoin zou volgens kenners met een duurdere dollar te maken hebben. Mogelijk speelt ook mee dat president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) zich onlangs kritisch heeft uitgelaten over de bitcoin.

Amerikaanse minister van Financiën kritisch over de bitcoin

Deze week sprak ook de aankomende Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen erg negatief over digitale valuta. Ze noemde cryptomunten een punt van zorg, omdat ze gebruikt kunnen worden voor financiering van terrorisme.

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de 'cryptobubbel' hard uiteen en verloren de munten rap aan waarde.

Halverwege 2018 was de bitcoin nog zo'n 4.000 dollar waard. Cryptomunten hebben al jarenlang een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze ook een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: De CEO van dit Amerikaanse softwarebedrijf heeft ruim $1 miljard in bitcoin gestoken – dit is de reden