Nieuwe gekte op de cryptomarkt? De bitcoin zet zijn opmars ook woensdag sterk door. De cryptomunt is al enige tijd aan het stijgen, maar de afgelopen dagen zit de vaart er duidelijk in.

Inmiddels is de grens van 12.000 dollar ruim doorbroken, blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap die de waarde van de munt bij verschillende beurzen weegt.

Begin mei stond de bitcoin nog op 6.000 dollar. Afgelopen zondag noteerde de digitale munteenheid enkele uren boven de 11.000 dollar, een grens die dinsdag goed werd doorbroken. Momenteel is de bitcoin rond de 12.236 dollar waard.

bitcoin

Bitcoin en ander cryptovaluta in opmars

Onder meer de stappen van techgigant Facebook, die met zijn eigen virtuele munt Libra komt, stuwen de koers. Die reageerde nauwelijks op uitspraken van Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank. Die zei dat de Federal Reserve “heel erg goed” gaat kijken naar de Libra van Facebook.

Ook andere cryptovaluta, zoals ethereum, laten een stijgende lijn zien. Door die relatief snelle stijging wordt gewaarschuwd voor een bubbel, net als eind 2017 toen de bitcoin op ruim 19.000 dollar piekte. Daarna werd een scherpe daling ingezet, tot rond de 3.000 dollar. De koers van cryptomunten is erg gevoelig voor speculatie.

Wat de afgelopen weken vooral speelt is dat centrale banken hebben aangegeven rentes verder te willen verlagen. Dit vanwege zorgen over de mondiale economische groei. Maar door te blijven strooien met goedkoop geld, ontstaat het risico dat centrale banken zelf zeepbellen op financiële markten doen ontstaan.

Lees ook op Business Insider

De kunstmatig lage rentes zorgen ervoor dat dat spaarders en beleggers in obligaties nauwelijks rendement halen en dat kan leiden tot keuzes voor meer risicovolle beleggingen, zoals cryptomunten en goud.

Bovendien zorgen de lage rentes ervoor dat beleggen met geleend geld erg goedkoop is en ook dat stimuleert speculatie op financiële markten.

Lees meer: