• De bitcoin is maandag onder de 42.000 dollar gezakt. Veel andere cryptomunten zoals ether zijn ook in waarde gedaald.
  • Een belangrijke reden voor de zwakte op de cryptomarkt is de sterke dollar.
  • Daarnaast doen risicovolle beleggingen het in algemeen slecht mede vanwege de politieke risico’s rond  de Franse presidentsverkiezingen.
  • Lees ook: Gaat de bitcoin in 2022 wél naar $100.000? Dit zeggen Nederlandse crypto-experts

De bitcoin is maandag gezakt onder de 42.000 dollar en noteert aan het begin van de middag op 41.193 dollar. Dat is een daling van ruim 3,5 procent in de afgelopen vierentwintig uur. Ten opzichte van een week eerder staat de belangrijkste cryptomunt ruim 10 procent lager. Dit niveau van de bitcoin is de laagste sinds eind maart.

Ook de andere cryptomunten noteren in de min. Ether zakte in de afgelopen vierentwintig uur met 6 procent. Vergeleken met een week geleden is de op een na grootste cryptovaluta gedaald met 12 procent.

Altcoins zoals de sol Solana en de ada van Cardano zijn in de afgelopen week met ruim een vijfde in waarde gedaald. Ook veel kleinere cryptomunten staan in het rood.

Een belangrijke reden voor de zwakte op de cryptomarkt is de sterke dollar, zo schrijven kenners bij de financiële website CoinDesk. Volgens hoofd macrostrategie Kevin Kelly van Delphi Digital is de correlatie tussen de bitcoin en de dollar momenteel negatief. Als de dollar in waarde stijgt, zoals op dit moment, dan zakt de bitcoin.

Kelly geeft als voorbeeld het jaar 2017, toen de dollar relatief zwak was en de bitcoin juist in waarde toenam. Ook de sterke prestatie van de bitcoin in het begin van 2021 was volgens Kelly het resultaat van een zwakkere dollar.

De dollar bereikt hoogtepunt van afgelopen twee jaar

De dollarindex, die de waarde van de dollar tegenover de belangrijkste overige valuta volgt, bereikte maandag het hoogste niveau in de afgelopen twee jaar. Dit heeft mede te maken met het beleid van de Amerikaanse centrale bank, die van plan is de beleidsrente fors te verhogen. Hierdoor wordt het relatief aantrekkelijk om tegoeden in dollars aan te houden vergeleken met andere valuta.

De Amerikaanse centrale bank heeft onlangs voor het eerst in lange tijd de rente verhoogd en kondigde afgelopen week aan de beleidsrente in de Verenigde Staten met extra grote stappen van 0,5 procentpunt te verhogen. Daarnaast gaat de koepel van centrale banken zijn obligatieportefeuille met een tempo van maximaal 95 miljard dollar per maand afbouwen.

Lees ook: Amerikaanse centrale bank wil $1.000 miljard per jaar aan goedkoop geld opzuigen uit de economie : wat merken beleggers daarvan?

Verkrappend monetair beleid raakt risicobeleggingen zoals cryptomunten

Verkrappend monetair beleid betekent dat er minder goedkoop geld beschikbaar is. Dit raakt met name bedrijven die hard groeien, zoals techbedrijven, en die relatief veel geld nodig hebben om die groei te realiseren. Dit zorgt voor extra druk op de aandelenmarkt.

De cryptomarkt beweegt de afgelopen maanden nauw samen met de aandelenmarkt. Beide type financiële producten behoren tot risicovolle activa. In dat licht is de huidige correctie op de cryptomarkt een voorbode voor verdere ontwikkelingen op de aandelenmarkt.

Ten slotte zijn marktpartijen mogelijk bezorgd over de uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen. De mogelijkheid dat Marine Le Pen, de kandidaat van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National, kan winnen van huidige president Emmanuel Macron, zorgt voor nervositeit over de politieke stabiliteit van Europa. Dit soort politieke risico’s hebben tot gevolg dat beleggers voorzichtiger worden met risicovolle activa zoals aandelen en cryptomunten.

LEES OOK: Gaat de bitcoin in 2022 wél naar $100.000? Dit zeggen Nederlandse crypto-experts