• De koers van de digitale munt bitcoin is maandag kortstondig gestegen tot boven de 44.000 dollar, een nieuwe recordhoogte.
  • Dat gebeurde nadat Tesla aankondigde 1,5 miljard dollar aan bitcoin te hebben gekocht en de cryptomunt als betaalmiddel te gaan accepteren.
  • Een jaar geleden was de bitcoin nog maar rond de 10.000 dollar waard.

De koers van de bitcoin steeg maandag naar een nieuw recordniveau van meer dan 44.000 dollar. Dit gebeurde na het nieuws dat Tesla 1,5 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de digitale munt en bitcoins wil gaan accepteren als betaling voor producten.

De prijs van de bitcoin sprong aan het begin van de maandagmiddag met meer dan 13 procent omhoog tot een piek van 44.264 dollar en schommelde de rest van de middag zo rond de 43.000 dollar.

Tesla deed de aankondiging in een update over zijn investeringsbeleid. Ook andere digitale munten zaten in de lift.

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s zegt in de nabije toekomst te zullen beginnen met het accepteren van de bitcoin als betalingsmiddel voor auto’s en andere producten.

Eerder dit jaar tikte de bitcoin al even meer dan 41.000 dollar aan, maar zakte daarna weer behoorlijk weg. Tesla-topman Elon Musk zorgde ruim een week geleden nog voor een sprong van de digitale munt door "#bitcoin" op zijn Twitter-profiel te schrijven. Ook zorgde Musk vorige week met een tweet nog voor een sterke stijging van de digitale munt dogecoin.

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte 's werelds meest bekende cryptomunt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de 'cryptobubbel' hard uiteen en verloren de munten rap aan waarde.

De bitcoin was ondanks wat schommelingen de laatste weken toch weer bezig aan een stevige opmars. Vorig jaar rond deze tijd was de munt maar iets meer dan 10.000 dollar waard.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Er worden naast de aankondiging van Tesla deze maandag verschillende redenen genoemd voor de recente opmars.

Sommige handelaren wijzen naar de eerdere voorspelling van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, die op de langere termijn een prijs van 146.000 dollar voorziet voor de munt. Ook de algemene teneur op de wereldwijde financiële markten, waar meer bereidheid lijkt te zijn om risico’s te nemen, lijkt bij te dragen aan de opmars.

De markt voor bitcoin en andere digitale munten is ook steeds volwassener, waardoor er ook steeds meer grotere kopers zijn. Meer instellingen en bekende investeerders zijn ook begonnen met het toewijzen van fondsen in bitcoin of hebben gezegd daarvoor open te staan.

Verder zouden steeds meer investeerders voor de langere termijn in bitcoin willen zitten. Daarbij wordt gewezen naar de opkomst van blokchaintechnologie waar bitcoin mee verweven is.

Blockchain is een soort digitaal logboek, waarin alle handelingen worden bijgehouden door alle deelnemers, waardoor er niet mee kan worden geknoeid. Daarbij wordt digitale informatie in stukken gehakt en decentraal opgeslagen.

Sommige kenners in de markt beweren dat digitale valuta een dekmantel biedt tegen de zwakke dollar en inflatierisico’s in een wereld die wordt overspoeld door fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen.

Bitcoin: weer een gigantische zeepbel?

Er zijn ook de nodige sceptici die stellen dat particuliere beleggers en professionele speculanten momenteel een “onhoudbare zeepbel” aan het veroorzaken zijn.

Bekende Amerikaanse miljardairs zijn bijvoorbeeld zeer verdeeld over de bitcoin. Superbelegger Warren Buffett ziet niets in de cryptomunt. “Je kan er niks mee doen, behalve verkopen aan iemand anders”, zei hij eerder tegen de tv-zender CNBC. “Maar dan zit die persoon met het probleem.”

Duidelijk is in ieder geval dat de bitcoin en andere cryptomunten volstrekt andere risico’s meebrengen vergeleken met klassieke valuta. Voor de dollar of euro is een schommeling van de koers met 1 procent op een dag al zeer veel. Voor de bitcoin zijn dagelijkse schommelingen van 10 procent heel gewoon. Dit betekent dat beleggers in cryptomunten nog altijd grote risico’s nemen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin: