Een gezelschap van specialisten op het gebied van cryptomunten is van plan een bitcoin-afsplitsing met de naam bitcoin gold (BTG) te introduceren. Volgens ontwikkelaar Jimmy Song is het doel van de BTG om “een beter goud dan bitcoin” te worden.

De grootste cryptomunt van de wereld wordt vaker vergeleken met het edelmetaal. De vraag waar vooral beleggers over debatteren, is of de bitcoin kan fungeren als veilig oppotmiddel. Afgelopen augustus maakten analisten van Morgan Stanley nog een interessant overzicht van de overeenkomsten en verschillen tussen goud en de bitcoin.

De ontwikkelaars van bitcoin gold verwachten op 25 oktober een zogenaamde hard fork te realiseren:  een splitsing van het huidige bitcoinnetwerk, waarna de nieuwe valuta aan het begin van november volledig operationeel moet worden.

De aankondiging van een nieuwe splitsing komt in een week waarin de koers van de bitcoin naar nieuwe recordhoogtes steeg. Op vrijdag beweegt de koers tussen de 5.500 en 5.800 dollar.

bitcoinprijs, bitcoinkoers

Gelijk speelveld

Net als met de splitsing met bitcoin cash afgelopen augustus zullen bitcoinbezitters een hoeveelheid bitcoin gold ontvangen die gelijk is aan hun hoeveelheid bitcoins.

Het doel van de bitcoin gold-developers is om een gelijk speelveld te creëren voor bitcoin miners die zorgen voor het afwikkelen van transacties op het netwerk, en in ruil daarvoor een beloning in de vorm van nieuwe bitcoin krijgen. De creatie van bitcoins wordt momenteel gedomineerd door zogenaamde Application Specific Integrated Circuits (ASICs).

Jimmy Song legt uit dat ASICs vergelijkbaar zijn met de processor in een computer (CPU). Maar "ze verschillen van CPU's in de zin dat ze maar één ding doen, maar dat ene ding wel heel erg goed doen", aldus Song.

Wat ze in dit geval zo goed doen, is het minen (delven) van bitcoins. Volgens de uitleg van Song werken ASICs van fabrikanten als Bitmain en Bitfury op het huidige netwerk ongeveer een miljoen keer sneller dan een standaardcomputer.

Het bitcoinplatform is zo opgezet dat een miner een "proof-of-work"-functie levert, als een nieuw blok van transacties  is verwerkt en toegevoegd aan de blockchain, het openbare digitale register van alle bitcointransacties. Dit wordt vervolgens goedgekeurd door alle andere deelnemers binnen de blockchain. Dit proces zorgt ervoor dat het netwerk niet gecorrumpeerd kan worden.

De werking van de proof-of-work-functie is relatief eenvoudig, waardoor de grote miners veel voordeel halen uit hun enorme rekenkracht. De ontwikkelaars van bitcoin gold willen een meer complex algoritme gaan gebruiken, die het voordeel van grote spelers verkleint tot zo'n honderd keer de rekenkracht van een standaardcomputer.

Gedecentraliseerd en veilig

De gedachte hierachter is dat het bitcoinnetwerk meer gedecentraliseerd wordt door de macht uit de handen van de dominante spelers te trekken. Ook zou het netwerk beter bestand moeten worden tegen onverwachte ontwikkelingen en manipulatie. Veiliger en meer zoals goud dus.

Song weet niet hoeveel de bitcoin gold na de splitsing waard wordt, maar verwacht geen hoge prijs; wellicht het equivalent van 0,01 bitcoin. Song benadrukt dat handelsplatformen zich alleen met de nieuwe munt zullen bemoeien als er vraag naar blijkt te zijn.

"Als je jouw bitcoins op een exchange hebt opgeslagen, krijg je waarschijnlijk uiteindelijk je bitcoin gold wel uitgekeerd", is Songs verwachting. "Dit geldt zeker als de BTG een waarde heeft van meer dan 0,01 bitcoin."

De oorspronkelijke versie van dit artikel kun je vinden op Business Insider Australia

LEES OOK: Bitcoin stijgt naar nieuwe recordhoogte: de cryptomunt kost nu meer dan $5.700