• In Engeland is een cryptohandelaar veroordeeld tot ruim een jaar gevangenisstraf voor het illegaal aftappen van stroom.
  • De 40-jarige Sanjay Singh tapte voor in omgerekend bijna 40.000 euro aan stroom af om bitcoin te ‘minen’.
  • Hij stal de stroom van een nachtclub en van een industrieterrein die afgelopen zomer gesloten waren.

Een 40-jarige Engelsman moet meer dan een jaar de gevangenis in, omdat hij voor omgerekend tienduizenden euro’s stroom heeft gestolen om bitcoin te ‘minen.’ Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin (blockchain) met behulp van krachtige computers die veel stroom verbruiken. In ruil hiervoor krijgen zogenoemde miners een vergoeding in nieuw uitgegeven bitcoins.

Cryptohandelaar Sanjay Singh verklaarde zich tegenover de rechtbank schuldig aan het illegaal aftappen van stroom van twee verschillende locaties, meldt de nieuwssite Leicestershire Live donderdag. Hij heeft in totaal voor 32.000 pond (bijna 38.000 euro) stroom gestolen.

Onderzoekers van de politie ontdekten dat Singh stroom aftapte van de nachtclub Firefly in de stad Loughborough, zo’n 160 kilometer ten noordwesten van Londen, en van een industrietrerrein bijna 20 kilometer buiten Loughborough. Zowel het industrieterrein als de nachtclub waren in de zomer gesloten toen Singh er illegaal stroom aftapte.

“Meestal wordt er illegaal elektriciteit afgetapt voor andere criminele activiteiten zoals het kweken van cannabis”, zegt Andrew Baxter van de Crown Prosecution Service (CPS) tegen Leicestershire Live. “Het minen van bitcoin is legaal, dus Sanjay Singh handelde simpelweg uit hebzucht.”

Bitcoindelvers gebruiken computers om ingewikkelde puzzels op te lossen ter controle van cryptotransacties en worden daarvoor beloond met nieuwe munten. Dat proces kost enorme hoeveelheden energie.

De CPS zegt dat de activiteiten van Singh voor het eerst aan het licht kwamen toen een energieleverancier overbelasting van een verdeelstation aan het onderzoeken was. Maar zelfs toen het onderzoek op het industrieterrein al liep bleef Singh doorgaan met stroom aftappen van de nachtclub.

Volgens de openbaar aanklager draaide er meer dan 200 apparaten op de stroom die Singh aftapte. Hij moet 13 maanden en de twee weken de gevangenis in.

LEES OOK: Een Canadees bedrijf wil een elektrische auto op de markt brengen die bitcoins en dogecoin kan minen bij het opladen: een ‘cryptoslurper’