Maandagochtend schommelde de bitcoin rond de 19.000 dollar. Volgens econoom Teunis Brosens van ING is dat mogelijk al een overdreven hoge waardering.

Brosens neemt in een rapport de waardering van de grootste cryptomunt flink op de korrel. En hij concludeert wat vele sceptici voor hem ook al deden: het is eigenlijk onmogelijk om een waardering van de bitcoin te berekenen.

Afhankelijk van in welke mate en hoe de bitcoin in de toekomst gebruikt gaat worden, kan de waarde nul zijn, maar ook zomaar enkele miljoenen dollars. Al acht Brosens dat laatste zeer onwaarschijnlijk.

Als voorbeeld stelt Brosens dat wanneer het gebruiksvolume van de bitcoin 1 procent van de totale geldhoeveelheid op aarde zou  worden. Dan zou dit in waarde overeen moeten komen met 300 miljard dollar. Die waarde heeft de bitcoinmarkt op een niveau van 18.000 dollar al bereikt. Het daadwerkelijke gebruik van de bitcoin in aantallen transacties is veel lager dan 1 procent van de mondiale geldtransacties.

Brosens wijst vervolgens vooral op de neerwaartse risico’s. De bitcoin kan met de huidige technische opzet eigenlijk geen betaalmiddel voor de massa kan worden. De beste kansen heeft de cryptomunt als middel voor het opslaan van vermogen. Probleem is alleen: de bitcoin is hierin totaal afhankelijk van de gepercipieerde waarde door aanhangers van de cryptomunt.

Lees de volledige analyse op finanzen.nl.