De waarde van de bitcoin zit weer in de lift. Zondag was de belangrijkste cryptomunt voor het eerst in ruim een maand meer dan 4.500 dollar waard.

Maandagochtend piekte de bitcoin op ruim 4.600 dollar. Vorige week donderdag zakte de koers nog weg naar 4.150 dollar.

De afgelopen maand had de bitcoin en ook andere cryptomunten het lastig, omdat de Chinese overheid de handel aan banden legde. China sloot diverse ruilbeurzen en bepaalde dat zogenoemde ‘initial coin offerings‘ illegaal zijn.

Maar sinds eind vorige week is de bitcoin bezig aan een opmars.

Die valt samen met hernieuwde interesse van grote zakenbanken in bitcoin en blockchain. Goldman Sachs zou volgens The Wall Street Journal willen handelen in de cryptomunt en de topman van Morgan Stanley zei onlangs dat bitcoin “meer dan een rage” is.

SegWit2x-update

Thomas Glucksmann van handelsplatform Gatecoin denkt dat de bitcoin dit jaar nog door de 6.000 dollar kan gaan. Hij waarschuwt daarbij wel voor grote koersbewegingen in november, al is het handelen in de bitcoin natuurlijk altijd behoorlijk volatiel.

Maar Glucksmann heeft zo zijn redenen om specifiek over november te beginnen. Dan wordt namelijk de zogenoemde SegWit2X-update doorgevoerd, een flinke verandering in het netwerk van de bitcoin. Daarmee wordt het onder meer mogelijk om meer transacties in een blok te verwerken.

Lees ook op Business Insider

Extra regelgeving

Charles Hayter van CryptoCompare.com is iets voorzichtiger. Hij voorziet dat de bitcoin mogelijk weer op 5.000 dollar staat aan het einde van het jaar. Opmerkelijk genoeg noemt hij extra regelgeving, door veel handelaren in cryptomunten juist gevreesd, als een katalysator voor verdere stijgingen.

Want die extra regelgeving zal veel onzekerheid over de bitcoin wegnemen volgens de marktkenner. Dat zorgt volgens hem voor een toegenomen interesse in onder meer de bitcoin en zo voor een stijgende prijs.

LEES OOK: Deze Limburger verkoopt niet alleen zijn huis, maar al zijn bezittingen voor bitcoin

MIS OOK NIET: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier