De bitcoin is zaterdag fors gestegen en voor het eerst in ruim twee maanden weer boven de 21.000 dollar gekomen. Er is optimisme onder cryptohandelaren dat de de cryptomarkt een bodem heeft bereikt, na de zeer forse koersdalingen van afgelopen jaar.

Ook het feit dat de inflatie over haar piek heen lijkt, zorgt voor optimisme in de cryptowereld, net als op de beurzen. Als de rente minder hard stijgt, is dat gunstig voor de financiering van beleggingen met geleend geld.

Bij een hoge rente is het relatief aantrekkelijker om tegen weinig risico te sparen, in plaats van te beleggen in de extreem onzekere cryptomarkt. Beleggers op de cryptomarkt hopen dan ook dat rentes weer wat gaan dalen.

Bitcoin naar $21.000

De bitcoin werd zaterdag tot 7,5 procent meer waard op ruim 21.000 dollar voordat er weer wat terrein werd prijsgegeven. Zondagochtend koerst de cryptomunt rond de 19.000 dollar. Eerder deze maand was de munt nog ruim 15.000 euro waard.

Ook andere digitale valuta als ether stegen sterk. De totale waarde van alle cryptomunten kwam boven de duizend miljard, dollar uit. Ook dat was sinds november 2022 niet meer gebeurd. Toen stortte cryptobeurs FTX in, wat het vertrouwen in de digitale valuta's geen goed deed.

LEES OOK: Om de CO2-uitstoot van de bitcoin over 2022 te compenseren, moet je bijna 432 miljoen bomen planten, volgens nieuw onderzoek