De all-time high voor de bitcoin van begin 2017 van bijna 20.000 dollar is nog een eind weg. Maar de bitcoin stijgt snel weer boven de 10.000 dollar, voorspelt analist Naeem Aslam van Think Markets UK.

Een dergelijke sprong zou niet eens zo opmerkelijk zijn. De bitcoin steeg dit jaar al bijna 130 procent in waarde. Nog 15 procent koersstijging erbij vanaf de huidige koers van rond de 8.700 dollar  is dan niet zo bijzonder. De cryptomunt is gewoon bijzonder volatiel.

“Als de markt eenmaal aan kracht wint, stopt de stijging niet zo snel”, denkt Neil Wilson, hoofdanalist bij Markets.com. Hij denkt dat beleggers zich laten meeslepen door het momentum in de markt. Hoe meer reuring, hoe meer handelaren alsnog een graantje willen meepikken, denkt Wilson.

De Markets.com-analist denkt niet dat het herstel van de bitcoinkoers zal aanhouden. Maar speculeren op een daling zou hij absoluut niet willen aanraden. “In de huidige markt is het dan alsof je op een weg gaat staan terwijl je een grote stoomwals ziet naderen.” Als je op een daling wil inspelen, kun je beter maar beter even wachten tot de koers echt gaat haperen.

Waarom de bitcoinkoers oploopt

Verschillende verklaringen voor de bitcoin-koersstijging gaan rond. Er is overigens niet één duidelijke factor aan te wijzen die de sprong kunnen verklaren.

Het zou kunnen dat beleggers de bitcoin zien als vluchthaven in tijden van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Een andere theorie is dat de belangstelling van professionele beleggers gunstig is voor de cryptomunt. De Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity en verschillende brokers kijken naar het mogelijk maken van het verhandelen van bitcoins en andere cryptomunten op hun platforms.

Daarnaast werd vorige week bekend dat socialmediagigant Facebook werkt aan een eigen digitale munt. De Amerikaanse techreus zou dit al ruim een jaar doen en zou daarbij contact hebben gelegd met verschillende bedrijven die handelen in crypto's en met handelsplatforms.

De ontwikkelingen bij beleggers, brokers en een socialmediabedrijven kunnen de acceptatie van en belangstelling voor cryptomunten vergroten.

Koerssprong ook verrassend

De bitcoinrally kan voor beleggers als een verrassing overkomen. Recent was er een reeks aan schandalen rondom crypto's. Denk bijvoorbeeld aan Binance, een van 's werelds grootste cryptobeurzen. Binance gaf onlangs toe dat hackers voor 41 miljoen dollar aan bitcoins hebben gestolen. Dat door phishing en virusprogramma's.

Maar ook iFinex, de eigenaar van zowel cryptobeurs Bitfinex als de aan de dollar gekoppelde tether, is hoofdrolspeler in een nieuw schandaal. De openbare aanklager in New York stelt dat het in Hongkong gevestigde bedrijf op laakbare wijze heeft geschoven met 700 miljoen dollar van klanten. Justitie in de VS claimt dat iFinex dat geld van klanten heeft gebruikt om te verhullen dat er afgelopen jaar een kastekort was.

Lees meer: