Bitcoin blijft maar doorstijgen. Sinds vrijdag heeft de virtuele munt meer dan 15 procent gewonnen door voor het eerst door de grens van 4.000 dollar heen te gaan, vervolgens door de 4.100 dollar, 4.200 dollar én 4.300 dollar heen te breken om maandagmiddag een voorlopige recordstand van 4.336 dollar te bereiken.

Maar dat is maar een deel van het recente succes van bitcoin. De cryptomunt heeft grote winst geboekt sinds de splitsing in twee verschillende munten op 1 augustus. Sinds de munt op de dag van de splitsing op 2.643 dollar stond is de waarde geëxplodeerd. En over heel 2017 had de munt maandagochtend al 335 procent winst geboekt.

Sheba Jafari, hoofd technische strategie van Goldman Sachs, schreef zondag aan haar cliënten dat de vijfde golf van de bitcoin tot 4.827 dollar kan stuwen, voordat een correctie de munt weer naar 2.221 dollar brengt. Haar oorspronkelijke ingeschatte plafond van 3.691 dollar is inmiddels al ruimschoots overschreden.

Jafari is niet de enige die denkt dat de bitcoin de grens van 5.000 dollar gaat naderen. CEO Arthur Hayes van BitMEX, een handelsplatform voor cryptomunten, zei vorige week tegen Business Insider dat hij dankzij de implementatie van nieuwe software verwacht dat de bitcoin nog verder in waarde gaat stijgen.

De nieuwe software, Segregated Witness of afgekort SegWit, moet de schaalbaarheid van de munt verbeteren en daarmee het transactieproces versnellen. “Als Segwit is geïmplementeerd dan denk ik dat de 5.000 dollar-grens voor de bitcoin binnen handbereik is”, zegt Hayes.

Maar Bitcoin-fans moeten niet te opgewonden raken van de enorme stijging. Jafari waarschuwt dat de winsten niet bestendig zullen zijn. Ze ziet de munt met 38,2 procent terugvallen als de vijfde golf eenmaal voorbij is. Dat zou een terugval naar onder de 3.000 dollar betekenen.

Bitcoin

Foto: Goldman Sachs