Aan de tumultueuze week voor de bitcoin komt voorlopig nog geen einde. In de nacht van vrijdag op zaterdag won de belangrijkste digitale munt ter wereld meer dan 2.300 dollar in waarde.

Op de piek knalde de bitcoin voor het eerst sinds begin september door het magische plafond van 10.000 dollar.

Coinmarketcap.com registreerde een hoogste stand van 10.021,74 dollar in de afgelopen 24 uur. Coindesk.com komt met een piek van 10,332.41 dollar zelfs nog iets hoger uit.

Donderdag dook de bitcoin nog onder de 7.500 dollar, na het verhoor van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in het Amerikaanse congres. Hij werd door de financiële commissie van het Huis van Afgevaardigden aan de tand gevoeld over zijn plannen met de libra, de digitale munt die Facebook samen met een twintigtal partners in 2020 wil lanceren.

Zuckerberg noemde de libra tijdens de hoorzitting een “riskant project” dat van alle kanten kritisch wordt bekeken. Toezichthouders in de VS en Europa maken zich grote zorgen over Facebooks cryptomunt, die volgens autoriteiten de financiële stabiliteit kan ondermijnen.

Twee dagen later lijken cryptobeleggers Zuckerbergs woorden alweer vergeten. De bitcoin steeg in een halve dag met bijna 30 procent in waarde.

Dat komt mogelijk door uitspraken van de Chinese leider Xi Jinping, die vrijdag liet weten dat zijn land de mogelijkheden van de blockchain, de techniek achter de bitcoin, moet benutten.

Lees ook op Business Insider

In het kielzog van de bitcoin stegen ook andere cryptomunten. Zo werd ethereum bijna 25 procent meer waard en kreeg litecoin er bijna 10 procent bij.

Lees meer: