De koers van de bitcoin is de afgelopen dagen voor het eerst in twee weken weer onder de 9.000 dollar gezakt. Maandagavond iets na zessen was de virtuele munt 8.740 dollar waard.

De daling zette zich vorige week in. Volgens door de site Newsbit geraadpleegde analisten is het positieve sentiment op de bitcoinmarkt na uitspraken van de Chinese president Xi Jinping van eind vorige maand nu weer omgeslagen.

Xi zei op 24 oktober dat de invoering van blockchain-technologie gestimuleerd moet worden: “We moeten blockchain als een belangrijke doorbraak zien voor de innovatie van technologieën. Daarom moeten we de investeringen vergroten en de ontwikkeling van blockchain en industriële innovatie versnellen.” De koers van de bitcoin steeg fors na de uitspraken van Xi.

Maar vorige week temperde China de hooggespannen verwachtingen door te zeggen dat mensen niet ‘overhyped’ moeten zijn over cryptomunten en het verschil moeten weten tussen innovatie en prijsspeculatie. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de koersdaling van de afgelopen dagen.

Maar andere analisten houden het volgens Newsbit op een klassiek voorbeeld van een technische correctie. Nadat deze zomer een hoogtepunt van 13.880 dollar werd bereikt is de trend voor de bitcoin neerwaarts.

Technisch analist Omkar Godbole houdt er op de site Coindesk houdt er ernstig rekening mee dat de bitcoin op korte termijn gaat zakken tot 8.500 dollar of misschien zelfs wel tot 8.000 dollar.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Een club Nederlandse economen wil dat DNB experimenteert met een eigen cryptomunt