Bitcoin is bezit in plaats van geld, heeft een Amerikaanse rechter dinsdag bepaald. Dat kan flinke implicaties hebben voor de toekomst van de cryptomunt.

De zaak waarin rechter Teresa Pooler in Florida uitspraak deed, handelde om het witwassen van crimineel geld. De verdachte in de zaak had een bitcoin verkocht aan undercoveragenten voor geld dat – zo hadden de agenten gemeld – gestolen was.

De politie klaagde de verdachte daarop aan voor twee aparte gevallen van witwassen.
De eerste aanklacht draait erom dat de verdachte ‘wist’ dat het ging om fout geld en de tweede dat hij onterecht zich leende voor het witwassen van dit geld.

Geen ‘monetair instrument’

Rechter Pooler nam de visie van de politie niet over, schrijft TechCrunch, omdat ze Bitcoins niet ziet als geld, maar als bezit. “Een poging doen om de verkoop van Bitcoin uit te leggen als een wettelijk gedefinieerde witwaspraktijk in financiële dienstverlening, is net als een vierkant blokje in een rond gat proberen te stoppen.” Pooler argumenteert dat Bitcoin geen ‘monetair instrument’ is en ook geen ‘betaalinstrument’. Voor dat laatste baseert ze haar uitspraak op de Amerikaanse belastingdienst IRS.

De bitcoin stond pas nog op instorten, maar de brand lijkt inmiddels geblust, schreef Z24’s Herwin Thole in februari.

Hoewel de uitspraak slechts geldig is op het niveau van de staat Florida, zal Poolers uitleg van de wet dienen voor andere Bitcoin-zaken en waarschijnlijk ook inspiratie leveren voor wetgevers die de cryptomunt in de toekomst nauwer zullen willen reguleren. Vooralsnog is er echter nog geen wereldwijd eind aan de dubbelzinnigheid van het karakter van Bitcoins.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl